Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

10 saveta za vaspitavanje deteta s neukrotivim karakterom - 2 deo

svetumeni | 16 Februar, 2017 12:01


6. Ne izazivajte ga da vam se suprotstavi


Sila će uvek izazvati otpor – nevezano za uzrast. Ako zauzmete nasilan i naređivački stav, to će biti najbrži put da izazovete bunt i otpor temperamentnog deteta. Kada osetite da ste već duboko zašli u raspravu, zaustavite se, udahnite duboko i setite se da, ako pobedite u raspravi s detetom, izgubićete nešto važnije – povezanost. Kada je to moguće, dozvolite detetu da odluku donese samo. Kad nije, dajte mu neku alternativu, opciju, pravo da donese makar deo odluke, bilo šta što će mu pružiti osećaj autonomije.


7. Slušajte svoje dete


Vi, kao odrasla osoba, verovatno pretpostavljate da se podrazumeva da ste uvek u pravu u odnosu na dete. Ali, zamislite, vaše temperamentno dete isto to misli za sebe! Kad vam se dete suprotstavlja i ne želi da posluša, vi ste onda u poziciji kada ga morate saslušati. Ako ne želi da se kupa, pitajte da vam kaže zašto. Možda se boji da će propasti kroz slivnik, kao Alisa u Zemlji čuda. Naravno da vama to zvuči kao besmislen razlog, ali iz ugla vašeg deteta – to je sasvim realna opasnost. Deca imaju drugačiji pogled na svet i drugačije strahove koje nikada nećete saznati ako pokušavate da stvari uradite na silu.


8. Pokušajte da stvari vidite iz ugla deteta


Evo, na primer, vaše dete se može strašno naljutiti što ste mu obećali da ćete oprati njegovo supermen odelo, a onda na to zaboravili. Ono će tu ljutnju pokazati onako b – plakanjem, pobunom, vikom. I za vas, on je sada bezobrazan i tvrdoglav. Ali, iz njegovog ugla, on je opravdano ljut a vi ste licemerni. Zašto? Pa njemu se ne dozvoljava da krši obećanja koja daje vama, ali vi svoja smete da kršite. I kako da rešite problem? Pa, baš onako kako očekujete da se neko ponaša prema vama kad prekrši obećanje koje vam je dao – izvinite se i recite da ćete dati sve od sebe da se to više ne dešava. Onda predložite da odelo operete zajedno. I uvek to imajte na umu – onako kako želite da se vaše dete ponaša prema vama, tako se ponašajte vi prema njemu.


9. Disciplinujte kroz razgovor, ne kroz kazne


Ovo ste sigurno već znali, ali o tome niste razmišljali – deca neće ništa naučiti dok se raspravljate s njima. Baš ništa. Kao i odrasli, kad je svađa na vrhuncu, adrenalin skače, a centar za učenje se isključuje.


Imajte na umu da svako dete žarko želi da zadovolji roditelja, da ga učini ponosnim. Što se više svađate i podrivate njihovu samostalnost, to više uništavate tu želju. Ako je dete uznemireno, pomozite mu da izrazi ljutnju, strah, razočaranje ili bilo koji drugi negativan osećaj. Samo tako će taj osećaj nestati, a dete će biti spremno da vas sasluša kad ga podsetite da se u vašoj kući svi trude da se jedni drugima obraćaju na lep način. Naravno, ovo je moguće samo ako i sami sledite taj primer, jer, deca vas ne slušaju šta pričate nego gledaju šta radite.


10. Pružite detetu poštovanje i empatiju


Većina temperamentne dece se svim snagama bori da dobije poštovanje odraslih. Možda to ne umeju baš najbolje, ali znajte da žarko žele. Ako im iskažete poštovanje neće osećati potrebu da se bore da ga osvoje. I, kao i odralima, mnogo im pomaže ako osećaju da ih razumete. Ako žele da urade nešto što je neprilično, a iz njihovog ugla izgleda sasvim u redu – recimo da obuku Supermenovo odelo za crkvu, nemojte im samo zabraniti i reći da to nije lepo. Neće vas razumeti. Recite, na primer:


„Znam koliko voliš ovo odelo i koliko želiš da ga nosiš. Ali, kada idemo na službu, svi moramo da budemo lepo obučeni i ne smemo da nosimo supermenovo odelo. Ja znam koliko će tebi nedostajati, zato imam jednu ideju. Hajde da ga mi ponesemo, pa ćeš ga nositi u povratku kući.”


I, nemojte misliti da je ovo popustljivo vaspitanje. Ovo je samo vaspitanje uz poštovanje vašeg deteta koje ono sigurno zaslužuje. Deca nisu bezobrazna, oni samo svet vide iz drugačije perpektive i kad su uznemireni ne umeju to da kažu. Uvek to imajte na umu.


Izvor: Zelena učionica


 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb