Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

10 saveta za vaspitavanje deteta s neukrotivim karakterom - 1. deo

svetumeni | 16 Februar, 2017 12:21

Donosimo deset saveta za vaspitavanje deteta neukrotivim karakterom. Možda neće pretvoriti vaše dete u poslušno, ali to i ne želite, zar ne?


1. Izbegavajte žučne rasprave uvođenjem određenih rutina i pravila ponašanja

Na taj način neće izgledati kao da samo naređujete, već zajednički uspostavljate određena pravila.

“Naše pravilo je da uvek pre gledanja crtaća uradimo domaći, sećaš se? Šta imaš za domaći?” ili “Dogovorili smo se da se svetla gase u 9 sati. Ako požuriš, stići ćemo da pročitamo dve priče!”

Usmerite dete na neku aktivnost, učinite da se oseti uključenim u donošenje odluka o tome kako će provesti svoj dan i sigurno ćete imati manje potrebe da vičete.

2. Upamtite – temperamentna deca uče iskustveno

U praksi, to znači da će želeti da se uvere da je ta ringla vruća, neće im biti dovoljno da ih na to upozorite. Osim kad su u pitanju ovakve situacije u kojima se mogu ozbiljno povrediti, veoma je važno da im dozvolite da uče kroz iskustvo umesto da pokušavate da ih kontrolišete. I da, ako imate temperamentno dete, možete očekivati da će stalno pokušavati da pomeri granice onog što mu je dozvoljeno. Temperamentna deca su jednostavno takva, to nije ni bezobrazluk ni nevaspitanje, već karakter. Što pre to shvatite, manje ćete se nervirati i lakše izaći na kraj u situacijama kad dete testira postavljene granice.

3. Više od svega na svetu, temperamentna deca žele dominaciju

Zato im dozvolite da preuzmu kontrolu nad što više aktivnosti. Nemojte im zvocati pitanjima: „Da li si oprao zube?”, „Da li si pokupio igračke?” Umesto toga, pokušajte da im date šansu da se sami dosete šta bi trebalo da urade. Pitajte: „Šta bi još trebalo da uradimo pre nego što kreneš na spavanje?”. Ako vas bledo gleda, pomozite joj da se priseti: „Svako veče se istuširaš, obučeš pidžamu, opereš zube, pokupiš igračke. Videla sam da si pokupila igračke, istuširale smo se i obukle pidžamu. Šta je onda još ostalo?” Deca kojoj se prepušta mogućnost izbora ili makar osećaj da ih ne pritiskate da nešto urade, imaće manje potrebe da vam oponiraju. Osim toga, ranije će naučiti da sami preuzimaju ogovornost za svoje postupke.

4. Dajte im izbor!

Ako pokušate da im naređujete, nakostrešiće se! Ali, ako im ponudite izbor, osetiće da vladaju situacijom i da svoju sudbinu drže u svojim rukama. Naravno da ćete im ponuditi samo one izbore koji su za vas prihvatljivi i koji neće značiti nikakvo povlačenje ili popuštanje s vaše strane. Ako, recimo, morate negde da krenete, a dete se baš zadubilo u igranje, možete mu reći:

„Želiš li da krenemo u prodavnicu odmah ili za 10 minuta? Dobro, 1o minuta, ali zaista 10 minuta. Ali, pošto ti može biti teško da kad prođe tih 10 minuta ostaviš igračke, kako bih mogla da ti pomognem? Hoćeš da ponesemo vozić?”

5. Neka imaju autoritet nad svojim telom

„Vidim da ne želiš da nosiš jaknu danas. Ja ću svoju sigurno obući jer je napolju jako hladno. Naravno, to je tvoje telo i ti o njemu odlučuješ, sve dok ćeš tako biti bezbedan i zdrav. Ali, plašim se da ćeš, kad izađemo napolje, možda sam poželeti da obučeš jaknu, a nećeš je imati. Šta misliš da je mi ipak spakujemo u ranac, za slučaj da se predomisliš?”

Neće dobiti upalu pluća, osim ako je sami ne prouzrokujete likovanjem kad zatraži jaknu. Kad izađete napolje i sama vidi koliko je hladno, sve dok ste vi uzdržani i ne insistirate, neće proći ni minut i zatražiće jaknu. Deci je teško da zamisle da je napolju hladno, kad je u stanu tako toplo i naravno da će se odupreti tome da se natronta i da mu bude vruće. Temperamentno dete je uvereno da je uvek u pravu i teško podnosi ako se ispostavi da nije tako. Ne treba da mu uništavate samopouzdanje, jednostavno tretirajte kasniju odluku da obuče jaknu kao isključivo njegovu, bez onog: „Rekla sam ti.”

 

idi na 2. deo

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb