Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

Tehnike u PEAT-u

svetumeni | 01 Januar, 2017 21:45


Rekli smo da je,PEAT  (Primordijalne Energije -aktivacija i Transcendencija),    deo  sistema “Spiritualne  tehnologije čiji je tvorac Živorad Mihajlović-Slavinski.


 PEAT je najsličniji sistemima meridijanske psihoterapije a,osnovni cilj im je da  omoguće brz  lični I duhovni razvoj osobe.  O PEAT-u detaljnije možete videti  ovde


Jedan mudar čovek, po imenu Ekart Tol je rekao : "Nemojte  da tragate za mirom.


Nemojte  da  tragate za bilo kojim stanjem, osim onog u kome se sada nalazite jer ćete , u suprotnom,  da izazovete unutrašnji sukob i nesvesni otpor. Umesto toga, oprostite sebi što niste spokojni. Onog trenutka kada potpuno prihvatite svoj nemir , on ce se preobraziti u spokoj . Sve što u potpunosti prihvatite, odvešće vas do cilja – do mira i spokoja.


TO JE ČUDO PREDAJE."


Tehnike Spiritualne tehnologije medju kojima je i PEAT deluju upravo na taj način – putem prihvatanja, zaranjanja u  sopstvena osećanja. Na početku svakog procesa ona su neprijatna ali kako proces odmiče preobražavaju se u pozitivna što govori ponešđto i o prirodi ljudskog bića,  Tehnike se medjusobno razlikuju ali za sve njih je karakteristično upravo insistiranje na prihvatanju svih sadržaja svesti bile one za nas prijatne ili neprijatne.


 


Tehnike u okviru PEAT-a


 


Bazični PEAT


 


Bazični PEAT je    prvi nastao u sistemu PEAT-a i sličan je EFT-u (Tehnika Emocionalne Slobode ili  Emotional Freedom Technique). . Jednostavan je za primenu mada se danas retko koristi što ne umanjuje njegovu efikasnost. najviše se koristi za akutna stanja.


Više o Bazičnom PEAT-u možete pročitati ovde


 


Duboki PEAT


 


  Sve što postoji, oko nas,  ima svoju suprotnost:  dobro i zlo, muško i žensko, svetlo i tama, napredak i povlačenje, rođenje i smrt,  Ja i druge osobe, itd. 


Isto tako, svako od nas nosi u sebi mnoštvo suprotnosti koje se prepliću i povremeno sukobljavaju u našem unutrašnjem univerzumu.  Taj "ples " dešava se u našim  najskrivenijem biču i čini deo nesvesnog. Smatra se da je upravo on odgovoran za mnoge naše odluke koje  donosimo u životu .


   Oni su    izvor naše umutrašnje motivacije  I često katalizatori naših životnih odluka. Dok se ne spoje, osveste  I  neutrališu ,  one diktiraju  našu  "životnu  igru".


Gledano sa praktične strane,    Duboki PEAT je I metod za rešavanje problema.  U suštini svih naših problema je emocionalni , mentalni naboj  koji je nesvestan I kojeg gomilamo tokom života. DP neutrališe taj  naboj sve dok ne ostane ništa sem  samog uzroka tog problema, koji se u PEAT –u, naziva  i polaritetom (par dva suprtna osećanja )a, kada se oni spoje nestane I  naš doživljaj neke situacije kao   problematične I samim tim bolji  je kvalitet života.  Na suptilnijem planu menjamo se i mi tako što se oslobadjamo od svega onoga  što vučemo unaokolo kao teret i kao oklop ili kraće – odbacujemo sve ono što nismo mi.


Primer Dubokog PEAT procesa možete videti ovde


Duboki PEAT četvrtog nivoa DP-4


 


DP-4 se zasniva na činjenici , da se naša sećanja a, isto tako i sve što doživljavamo kao problem sastoji samo iz četiri elementa : mentalne slike, misli, osećanja i telesne senzacije. 


Za  misli , emocije i osećaj u telu koji sve to prati se može reći da su oni prikačeni za mentalnu sliku , da je prate i da čine mentalni,emocionalni ili energetski naboj. Kada    je on neprijatan mi to doživljavamo kao problem ili neprijatno sećanje .  DP-4 eliminiše taj mentalni   naboj, a, kada njega nema  nema ni problema ili  neprijatnih sećanja. Sećanje kao takvo ostaje ali postaje neutralno  za nas.


DP-4 je metod koji radeći  samo sa ta četiri elementa svesti  dovodi, brzo, lako , do dugoročnog razrešenja  svega što doživljavamo kao problem .


Sem toga DP-4 je metod koji može da se koristi za razvoj    željenih sposobnosti, osobina ličnosti  ili  drugačije rečeno ,„ identiteta“. Takodje, na isti način mogu da se promene one navike ili osobine koje doživljavamo kao nepoželjne.


Na sledećim linkovima možete pogledati kratak prikaz ove metode:


DP-4 primer procesa


 Eliminisanje napada panike,straha, nervoze ili lošeg sećanja  - autor je Dmitri Tarasov(Youtube)  


 


Duboki PEAT drugog nivoa (DP-2)


 


Ovaj metod je najjednostavniji od svih  iz ove grupe .  Sastoji se u naizmeničnom smenjivanju misli i emocija povezanih sa polaznim problemom.


Iako, na prvi pogled,  može da deluje neozbiljno, upravo zbog svoje jednostavnosti ,   DP-2 vrlo brzo i efikasno dovodi do otklanjanja problema.  Pokazao se kao dobro sretsvo za rad sa osobama koje imaju poteškoća da razlikuju misli i osećanja.  Veoma je uspešan kada se radi sa "negativnim " mislima , odnosno  uverenjima koja želimo da promenimo .


Primer procesa  možete videti ovde


 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb