Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

Tehnike u PEAT-u

svetumeni | 01 Januar, 2017 21:45


Rekli smo da je,PEAT  (Primordijalne Energije -aktivacija i Transcendencija),    deo  sistema “Spiritualne  tehnologije čiji je tvorac Živorad Mihajlović-Slavinski.


 PEAT je najsličniji sistemima meridijanske psihoterapije a,osnovni cilj im je da  omoguće brz  lični I duhovni razvoj osobe.  O PEAT-u detaljnije možete videti  ovde


Jedan mudar čovek, po imenu Ekart Tol je rekao : "Nemojte  da tragate za mirom.

Nemojte  da  tragate za bilo kojim stanjem, osim onog u kome se sada nalazite jer ćete , u suprotnom,  da izazovete unutrašnji sukob i nesvesni otpor. Umesto toga, oprostite sebi što niste spokojni. Onog trenutka kada potpuno prihvatite svoj nemir , on ce se preobraziti u spokoj . Sve što u potpunosti prihvatite, odvešće vas do cilja – do mira i spokoja.


TO JE ČUDO PREDAJE."


Tehnike Spiritualne tehnologije medju kojima je i PEAT deluju upravo na taj način – putem prihvatanja, zaranjanja u  sopstvena osećanja. Na početku svakog procesa ona su neprijatna ali kako proces odmiče preobražavaju se u pozitivna što govori ponešđto i o prirodi ljudskog bića,  Tehnike se medjusobno razlikuju ali za sve njih je karakteristično upravo insistiranje na prihvatanju svih sadržaja svesti bile one za nas prijatne ili neprijatne.

 


Tehnike u okviru PEAT-a

 


Bazični PEAT


 


Bazični PEAT je    prvi nastao u sistemu PEAT-a i sličan je EFT-u (Tehnika Emocionalne Slobode ili  Emotional Freedom Technique). . Jednostavan je za primenu mada se danas retko koristi što ne umanjuje njegovu efikasnost. najviše se koristi za akutna stanja.


Više o Bazičnom PEAT-u možete pročitati ovde


 


Duboki PEAT


 


Smatra se da je  Duboki PEAT kruna sistema  Spiritualne tehnologije.


  Sve što postoji, oko nas,  ima svoju suprotnost:  dobro i zlo, muško i žensko, svetlo i tama, napredak i povlačenje, rođenje i smrt,  Ja i druge osobe, itd. 


Isto tako, svako od nas nosi u sebi mnoštvo suprotnosti koje se prepliću i povremeno sukobljavaju u našem unutrašnjem univerzumu.   Jedan par ovih polariteta naziva se i "primarni kod" ili "primarni polaritet". Smatra se da je upravo on odgovoran za mnoge naše nesvesne odluke koje  donosimo u životu .


   Oni su    izvor naše umutrašnje motivacije  I često katalizatori naših životnih odluka. Dok se ne spoje I  neutrališu , težimo  da sve vreme  budemo u jednom od njih jer za nas u datom trenutku on ima neodoljivu privlačnu moć. Međutim, kasnije,  stvari se preokreću, I tada onaj drugi pol Postaje   privlačan a, prvi to prestaje da bude. 


Sami po sebi polariteti nisu ni pozitivni ni negativni .  Kao primer za  primarne kodove, često se navode “ljubav I Sloboda”.  U jednom periodu osoba, čiji su ovo  primarni polariteti ,  teži za ljubavlju I kada je ostvari sretna je I zadovoljna. Kasnije, iako se u stvari u  kvalitetu veze ništa nije promenilo, osoba postaje napeta, nemirna I sve više oseća kako je veza sputava I  guši. Na kraju raskida vezu I jedno vreme je sada zadovoljna svojom zadobijenom slobodom  a, onda ponovo počinje


da  joj nedostaje ljubavna veza I krug počinje ponovo . Ako se kod ove osobe, čiji su primarni polaritetti ljubav I sloboda oni stope, osoba postaje slobodna od ove igre I stiče slobodu da u isto vreme moze I da voli I da bude slobodna.


Pored  pomenutog para polariteta  česti su I sledeći parovi : duhovno I materijalno,  ljubav I  strah, sloboda I nesloboda,stvaranje I razarenje, mir I nemir, sreća I tuga, radost I ljutnja, jednost I dualnost, aktivnost I pasivnost , primicanje cilju I odmicanje od cilja  


Duboki PEAT je jedinstven i po tome što ,   tokom integracije, primarnih polariteta ,  dovodi do dostizanja  stanja Jednosti i  ubrzava  time duhovni razvoj. Primenom Dubokog PEAT-a,  čovek vremenom sve više postaje svestan jednosti kao suštine  svoga bića i jednosti sa svim što postoji,i postepeno se oslobadja privida dualnosti doživljavanja sebe, drugih ljudi  i sveta oko sebe  kao dualnog.


Gledano sa praktične strane,   ovo je I metod za rešavanje problema.  U sustini svih naših problema je emocionalni , mentalni naboj  koji je nesvestan I kojeg gomilamo tokom života. DP neutrališe taj  naboj sve dok ne ostane ništa sem jednog para polariteta a, kada se oni spoje nestane I  naš doživljaj neke situacije kao   problematične I samim tim bolji  je kvalitet života. Čoveku  postaje  lakše da radi na  ostvarenju sopstvenih ciljeva a istovremeno ,naša percepcija sebe i sveta oko nas ,se iz korena menja. 


 


Pogledajte još i :


 


Vladimir Mišić


 


Duboki PEAT faze u procesu


 


 


Duboki PEAT četvrtog nivoa DP-4


 


DP-4 se zasniva na činjenici , da se naša sećanja a, isto tako i sve što doživljavamo kao problem sastoji samo iz četiri elementa : mentalne slike, misli, osećanja i telesne senzacije. 


Za  misli , emocije i osećaj u telu koji sve to prati se može reći da su oni prikačeni za mentalnu sliku , da je prate i da čine mentalni,emocionalni ili energetski naboj. Kada    je on neprijatan mi to doživljavamo kao problem ili neprijatno sećanje .  DP-4 eliminiše taj mentalni   naboj, a, kada njega nema  nema ni problema ili  neprijatnih sećanja. Sećanje kao takvo ostaje ali postaje neutralno  za nas.


DP-4 je metod koji radeći  samo sa ta četiri elementa svesti  dovodi, brzo, lako , do dugoročnog razrešenja  svega što doživljavamo kao problem .


Sem toga DP-4 je metod koji može da se koristi za razvoj    željenih sposobnosti, osobina ličnosti  ili  drugačije rečeno ,„ identiteta“. Takodje, na isti način mogu da se promene one navike ili osobine koje doživljavamo kao nepoželjne.


Primena DP-4 dovodi do  poboljšanja kvaliteta života i do ubrzanog samorazvoja.


Pogledajte još i :
         

Dmitri Tarasov


Eliminisanje napada panike, straha, nervoze ili lošeg sećanja

 


Duboki PEAT drugog nivoa (DP-2)


 

Ovaj metod je najjednostavniji od svih  iz ove grupe .  Sastoji se u naizmeničnom smenjivanju misli i emocija povezanih sa polaznim problemom.


Iako, na prvi pogled,  može da deluje neozbiljno, upravo zbog svoje jednostavnosti ,   DP-2 vrlo brzo i efikasno, obično za kratko vreme, uklanja sav naboj i dovodi do rešenja problema.


Do nekog narednog pisanja  želilm vam sreću i svako dobro i pozivam vas da  ostavite svoj komentar kako bi  ovaj blog bio što bolji .

Za sva pitanja, komentare i sugestije možete  i dalje da mi  pišete i na: peat.help@gmail.com 


 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb