Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

otvori vrata svoga srca

svetumeni | 11 Jul, 2017 10:48

prije nekoliko stoljeća, sedam redovnika sjedilo je u nekoj špilji, negdje u Aziji i meditiralo na bezuvjetnu ljubav, kakvu sam opisao u prethodnoj priči. Bili su tu njihov poglavar, njegov brat i njegov najbolji prijatelj. Četvrti redovnik bio je najljući poglavarov protivnik -jednostavno se ni u čemu nisu mogli složiti. Peti redovnik bio je vrlo star, tako star da se očekivalo kako će svakog trena umrijeti. Šesti redovnik bio je bolestan, pa je i on mogao svakoga trenutka umrijeti. Posljednji, sedmi redovnik, bio je potpuno beskoristan. Uvijek je glasno hr kao za vrijeme meditacije, nije pamtio riječi vandane. Čak ni redovničku odjeću nije nosio na ispravan način. Drugi su ga redovnici tolerirali i na neki mu način bili zahvalni što ih je učio strpljenju.


Jednoga je dana skupina razbojnika otkrila pećinu. Bila je na tako osamljenom mjestu, tako dobro skrivena da su je razbojnici htjeli pretvoriti u svoje sklonište, pa su odlučili pobiti redovnike. Poglavar je, srećom, bio vrlo uvjerljiv govornik. Uspio je - ne pitajte me kako nagovoriti razbojnike da puste redovnike. Osim jedno ga, kojega bi trebalo ubiti za primjer ostalima, tako da nikome ne padne na pamet da otkrije položaj pećine. To je najbolja pogodba koju je poglavar mogao dogovoriti s bandom. Poglavar je razmišljao nekoliko minuta o tome koga žrtvovati da bi ostali bili pušteni. U kratkom roku morao je donijeti tešku odluku...


Kada javno pripovijedam ovu priču, ovdje zastanem i pitam publiku: "Što mislite koga je poglavar izabrao?" Takva pitanja probude neke od mojih slušatelja koji spavaju tijekom predavanja. Tada ih podsjetim da je riječ o poglavaru, njegovu bratu, najboljem prijatelju, neprijate lju, starom redovniku, bolesnom redovniku  od kojih su obojica na pragu smrti  te o beskorisnom redovniku. Što mislite koga je izabrao?


Neki kažu, neprijatelja. "Ne", odgovaram im.

"Svog brata?"

"Krivo."

Obavezno mi spomenu beskorisnog redovnika - uh, kako smo zlobni! Nakon što se zabavim postavljajući im ovo pitanje, otkrijem im odgovor - poglavar nije mogao izabrati.

Njegova ljubav prema bratu bila je ni manje ni više nego jednaka ljubavi prema najboljem prijatelju, prema starom redovniku, bolesnom redovniku, pa čak i prema dobrom starom beskorisnom redovniku, kao i prema neprijatelju. Bezuvjetno je volio svakoga. Ovim je činom

 Ljubav i predanost     51

također poručio svojim redovnicima: "Vrata moga srca uvijek će vam biti otvorena, bez obzira na to što učinite, ili tko ste."

Vrata poglavareva srca bila su širom otvorena svima, ljubavlju koja ne pravi razlike. Njegova ljubav prema samome sebi bila je potpuno jednaka ljubavi prema dru gima. Vrata njegova srca bila su otvorena i njemu samo me. Upravo zbog toga nije mogao izabrati između sebe i ostalih redovnika.

Podsjećam svoju židovsko-kršćansku publiku da njiho ve knjige kažu: "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe". Ne više od sebe i ne manje od sebe, već kao samoga sebe. To znači, prema drugima se ophoditi kao prema sebi sa mima, a prema sebi, kao prema drugima.

Zašto većina moje publike smatra da je poglavar tre bao žrtvovati samoga sebe? Zašto u našoj kulturi uvijek žrtvujemo sebe, i zašto to držimo tako časnim? Zašto od sebe uvijek tražimo više, zašto smo tako kritični prema sebi i zašto se toliko kažnjavamo? Zbog jednog jedinog razloga: još nismo naučili voljeti sebe same. Ako vam je teško reći drugome: "Vrata moga srca otvorena su ti, što god učinio", tada ta teškoća nije ništa u usporedbi s tim da kažemo sami sebi: "Sebi, s kojim sam toliko blizak dugo, dugo vremena, meni - vrata moga srca i meni su otvorena, cijelome meni, što god učinio."


To je ono što smatram ljubavlju prema sebi samima i to se zove oprost. To znači izaći iz zatvora krivnje, to znači biti u miru sa sobom. I ako smognete hrabrosti da sebi kažete ove riječi, iskreno, u tišini svoga unutarnjeg prostora, tada ćete pojmiti uzvišenu ljubav. Svi jednom moramo izgovoriti te riječi, ili neke slične, iskreno i bez prenemaganja. Kada to napravimo, uvidjet ćemo da se dio nas samih, koji smo odbacili, dio nas koji je tako dugo živio u mraku, vratio nama samima. Osjećamo se ponov no potpunima i slobodnima da budemo sretni. Jedino voleći sebe same možemo spoznati što znači voljeti dru goga, ni manje, ni više.


I molim vas, zapamtite-, ne trebate biti savršeni i   bez mane da biste sebi darovali takvu ljubav. Ako budete čekali savršenstvo, ono nikad neće doći. Stoga moramo otvoriti vrata svoga srca sebi samima, što god učinili. Kad jednom uđemo, postajemo savršeni.


Ljudi me često pitaju što je bilo sa sedam redovnika kada im je poglavar rekao da ne može izabrati.


No, ovdje priča prestaje. Meni se ipak čini da znam što se dogodilo. Kada je poglavar pojasnio razbojnicima zašto nije mogao izabrati između sebe i ostalih, pa im opisao značenje ljubavi i opraštanja, baš kao što sam ja to objasnio vama, razbojnike se to tako dojmilo da su pustili sve redovnike, i na kraju se i sami zaredili.  


 


Izvod iz knjige autora Ajahna Brahma


"Krava koja je plakala i druge budističke priče o sreći"


  

 

 

 

 


Pročitajte još od istog autora i:


Priča o dve nakrivljene cigle


Krava koja je plakala

 

 

 


7 načina kako da organizujeteživot kako bi on bio , srećan i ispunjen

svetumeni | 07 Jul, 2017 18:16

 

Vi već znate koliko je važno biti pozitivan u životu, kao i koliko je štetno biti ispunjen negativnom energijom koja vas vuče u suprotnom pravcu.

Jedan od načina na koji možete da  osigurate jasan put u životu je i dobra organizacija. U stvari, organizacija i Zakon privlačnosti idu ruku pod ruku.

Oslobađanjem od stresa i prepreka uzrokovanih dezorganizacijom, stvarate jasan put prema svemu što želite u životu.

Ovde je 7 načina za organizovanje uspešnog, srećnog, ispunjenog života:

1. Uklonite nered

Kada ste okruženi neredom to je kao da ste okruženi kamenim blokovima, preprekama koje blokiraju vaš put do uspeha. Razmislite o prostoru pretrpanom papirom i drugim stvarima. Kreativnost i pozitivna energija ne teku dobro u takvoj vrsti okruženja.

Zašto? Zato što ne možete da se koncentrišete na zadatak koji morate da izvršite jer vam pažnju odvlači taj nered. Ako vam za svaku sitnicu koju morate da pronađete  bude potrebno barem 5 minuta, jasno je da ćete  da se iznervirate, zbog čega će vam biti još teže da se koncentrišete  na to šta radite i    teže će vam biti da završite projekt na kojem radite..

Vredi, naravno i obrnuto, kada je vaš sto pregledan, vaša energija je usmerena na ono šta treba da uradite i vaš um može da  iznedri jasne, pozitivne i kreativne ideje.

2. Postavite stvari na svoje mesto

Nemoguće je postići čudesne stvari u životu ako trošite svoje vreme tražeći dokumente, fascikle,, na pretrpanom stolu, pristiglu poštu ili tražite nešto drugo šta vam je potrebno, bilo da je to list papira, nečiji broj telefona, e-mail koji sadrži vitalne informacije ili vaš kalendar.

Baš kao što i mi imamo adresu na kojoj živimo, stvari koje posedujemo bi trebale da imaju vlastitu adresu. Razvrstajte dokumente u fascikle , telefon stavite na njegov punjač gde ćete  moći lako da ga pronađete  i tada ćete moći da se javite na poziv u roku od sekunde kada je to potrebno. Na taj način nećete trošiti energiju na traženje stvari.

3. Pronađite vreme kada ste najproduktivniji

Svako ima svoj jedinstveni  unutrašni sat. Neki od nas su vrlo energični ujutro, a drugi se ne mogu pokrenuti sve do popodneva.

Nekim ljudima je potreban podsticaj  kako bi podigli svoju unutrašnju energiju i pozitivnost.

Ponekad je taj  podsticaj u obliku kafe. Drugi put, to je vežbanje. A neke od nas protrese  motivacioni citat, energična pesma ili razgovor sa pozitivnim ljudima.

Kada radite na nečemu važnom u svom životu, najbolje je da svoj spisak zadataka proveravate u vreme kad se osećate najbolje, bilo da je to ujutro čim se probudite ili kasno noću. Takođe, podignite svoju motivaciju pre nego što se bacite na rešavanje zadatka vežbom ili uzmite šoljicu kafe ili slušajte pesme i tako dalje.

4. Nemojte površno i stihijski obavljati zadatke

Održavajte svoj dnevni raspored. Preopterećenost, haotičnost, propušteni rokovi, dugi spisak neobavljenih zadataka… takve stvari povećavaju udaljenost između onoga šta imate i onoga šta želite u životu.

Budite sigurni da je vaš raspored usmeren na stvari u vašem životu koje smatrate prioritetom. To se odnosi na zadatke, projekte, misli i ideje koje vas vode do pozitivnog, boljeg života.

5. Pripremite se za postignuća

Pre nego što obavite poziv, napišete pismo, poruku ili se nađete sa kolegom, odvojite vreme i isplanirajte šta tačno želite, očekujete da postignete putem tog  ličnog kontakta.

Kada zamišljate krajnji  ishod koji želite i planirate da postignete tokom  tog kontakta – kontakt temeljen na toj slici,  imaće veće šanse da  ostvari pozitivan ishod.

6. Pokrenite se i napredujte

Da li se uhvatite kako odgađate važne stvari u vašem životu? Vrlo često je to zato što:

a) niste sigurni koje korake treba da preduzmete kako bi ostvarili svoj cilj ili

b) preostali  su manje značajni zadaci, ali koje je takođe važno dovršiti tako da oni imaju prednost.

Bez obzira na razlog, odugovlačenje vas stavlja u stanje mirovanja i ne krećete se prema svom cilju. Kad god se uhvatite kako odgađate nešto važno u vašem životu, bavite se tim bar 20 minuta pre nego što započnete bilo šta drugo. Tih 20 minuta možete provesti  tako što ćete  razvijati spisak onoga šta treba da  uradite kako bi postigli cilj.

U redu je ako ne možete da  odradite sve odjednom, ali kada se  obavežete da ćete se  usredsrediti na određeni prioritet pre nego što učinite bilo šta drugo u danu, bićete sve bliže i bliže ostvarenju cilja. Nemojte započinjati ništa drugo sve dok ne provedete tih 20 minuta baveći se svojim najvažnijim ciljem.

7. Malim koracima do uspeha

Da, svi mi želimo da privučemo pozitivne stvari u život; idealne odnose, više novca, znanja itd. A zašto i ne bi želeli takve stvari? Iako nemamo čarobni štapić i ne možemo imati sve što želimo odmah sutra, možemo krenuti malim koracima prema tome u životu. Danas nemojte ostaviti svoju jaknu preko troseda.Sklonite  je na mesto.

Sutra sklonite pet nepotrebnih predmeta sa svog kuhinjskog stola. Sledećeg dana, otkažite sastanak koji ne služi vašem cilju. Sledećeg dana, počnite da rešavate  prioritetan zadatak sa vašeg spiska  . Malim koracima bićete svaki dan sve bliži cilju. I kada dođete do cilja, kakav divan dan će to da bude!  :)

 

Izvor: thelawofattraction

Da li je ljubav dovoljna?

svetumeni | 04 Jul, 2017 22:54

Mnogi će reći da život bez ljubavi nije život, da je teško živeti sam i da je jedna od osnovnih ljudskih potreba ta da voli i da bude voljen. Naizgled, ne zvuči tako komplikovano . Sretnete onog pravog muškarca il ženu svog života venčate se i živite u ljubavi i slozi do kraja života. Samo što će vam gotovo svi reći da to tako ide samo u holivudskim filmovima i roto romanima. Ali, zašto je to tako i mora li da bude tako , da ljubavi bude pa nestane da se pretvori u rutinu i sužiovt ako ne i samo život sa nekim u istom prostoru a svetlosnim kilometrima daleko .

Najveći broj ljudi, prema nekim istraživanjima čak i 80%, će reći ako ih pitate da je ljubav i zaljubljenost jedna te ista stvar  da je zaljubljenost prva faza ljubavi i da je razlika u stvari samo u jačini osećanja.

Pokazalo se da to nije baš sasvim tako . Zaljubljenost dodje i prodje. Prema nekim autorima čak se zna i koliko ona traje (radi se o nekoliko meseci do pola godine ) i da se onda gubi i nestaje. Šta ostaje iza ? nekada ne ostane ništa jer zaljubljenost je ponekad obmana – obmana koju često sami izazivamo nerealnim očekivanjima.  Knjige, filmovi i holibud učinili su da se ovakva romantična ljubav, priča princeze i princa na belom konju veliča i da se o njoj sanja. I, onda kada dodje gospodin X učini nam se da je to taj naš princ koji će nas voleti, štititi i uvek biti tu,pravi džentlmen u dobru i zlu do kraja života. „To je osoba mog života“- misao je koja  nam se vrti po glavi a, onda kada zaljubljenost prodje shvatimo da gospodin X nije tako idelan kako nam se činio , da ima mnogobrojne mane ili još gore da je bio potpun promašaj i gubitak vremena, energije i truda. I. onda se neretko pitamo :"gde su nam bile oči " ali i mozak .

Istina je da, postoje i slučajevi da se ljudi namerno predstavljaju u drugačijem svetlu nego što zaista jesu.   Neki to rade namerno i sa ne baš najčasnijim namerama, kako muškarci tako i žene. Ipak, većina nas to radi nesvesno iz čiste želje da udovoljimo, ugodimo  nekome ko nam je drag ali i to ima svoje granice i "zamor" materijala i nemože da traje večno.   A, kada se vremenom intenzitet tih  osećanja kao i napora da ugadjamo jedno drugome smanji što  se nemnovno dogadja, mi to najčešće pogrešno tumačimo  kao  dokaz da opada kvalitet   veze i da nešto nije uredu. Žene tad  umeju da kažu: "Eto, od kad   se ugnejzdio prestao je da se trudi" . RAdi se samo o tome da je upoznavanje ili zavodjenje ako vam je draže, gotovo i da je vreme da sada  partneri "žive život" i   sasvim je OK da bude tako.

Idealizacija partnera ili holivudska , izmišnjena predstava o tome šta bi   ljubav i veza u celini trebale da budu i izgledaju  jedan su od osnovnih razloga zažto veze ne ispadnu onako kako  sanjamo  da će biti . Potreba za zaljubljenošću koja će "večno da traje  i pretvori se u veliku ljubav" dovodi do toga da su ljudi vrlo nesrećni u svom ljubavnom životu  jer od sebe i partnera očekuju čuda. I tada ako partner ne ispuni ta očekivanja dolazi do razočarenja gubitka vere u ljubav, da gospodin pravi postoji ili se opet gotovo opsesivno traži "onaj pravi " u nekoj drugoj vezi i prečesto ciklus se ponavlja.

Sa druge strane ako se ljubav, podrška od partnera traži da bi se potvrdilo da smo "neko i nešto" jer smo dostojni da nas vole onda se prekid veze tumači u tom svetlu – "samnom nešto nije kako treba jer me više nevoli". Bilo koja od ove dve verzije , On nije Ok " ili "Ja nisam Ok", nisu dobro rešenje za dobar emocionalni život. naravno, tačno je da se može desiti da uvidimo da  gospodin X zaista nije onakav kakav smo mislili da jeste kada počnemo da živimo sa nekom osobom  ili da se tokom godina promenimo i udaljimo jedno od drugog ali ovde se ne radi o tome već o onoj priči da se od partnera traži nemogući ideal.

Posmatrano iz ovog ugla jasno je da su ljubav i zaljubljivanje sasvim dve različite stvari. Ljubav u izmesnom smislu dolazi sa zrelošću, razumevanjem i prihvatanjem . Prihvatanjem sebe pre svega onakvim kakvim jesmo a, zatim i prihvatanjem partnera onakvim kakav jest. Zato se može reći  da kada ljudi postignu stanje emocionalne zrelosti izgube sposobnost zaljubljivanja. Oni ne traže više  nedostižnog, idealizovanog  partnera i    ne traže potvrdu sopstvene vrednosti u očima drugih osoba. Tada ljubav ide iz prihvatanja i  razumevanja  a, samo takva ljubav može dugo da traje i opstane.

Ljubav nije konstanta u smislu da na isti način volimo nekoga kada nam je 20 ,30 50 ili 70 godina. Pre svega menjamo se mi  svaki dan pomalo ali menja se i partner kao i naše poimanje sveta ali i naše potrebe. U mladosti nam je možda bilo više stalo do burnijeg života, dinamike izlazaka, putovanja i sličnih stvari . Kasnije nam je možda više potreban partner na kojeg možemo da se oslonimo, da imamo nekoga sa kim možemo da razgovaramo ili da se samo dobro osećamo kada smo zajedno čak i kada ćutimo . Naravno svi se mi razlikujemo i ovo je samo primer za razmišljanje jer u vezi bez obzira na godine  da bi ona bila kvalitetna i dugo trajala . potrebno je da ima sve ove elemente.

Iz svega navedenog proističe da je za ozbiljnu vezu  pored ljubavi    neophodno imati ne samo razumevanja i tolerancije za  drugačije stavove već je veoma važno naći nekog ko ima sličnu predstavu o zajedničkom životu. Ljudi ostaju zajedno kad imaju temeljnu saglasnost oko važnih životnih pitanja, životnih vrednosti, ali i o tome kako veza treba da izgleda. I, naravno ljubav je onaj čaroban začin koji sve to spaja. 

More lepo i strašno u isti mah

svetumeni | 04 Jul, 2017 22:27


Veliki broj dece voli vodu. Ona vole da gaze po baricama, da se njome igraju kada peru ruke, da se leti prskaju.  Da je voda na neki način dečije prirodno stanište ukazuju i iskustva ruskih naučnika koji su vršili poroðaj u jednoj vrsti kada. Naime, oni su učili bebe od samog roðenja da plivaju i budu u vodi. Sva deca su naučila da plivaju i pre nego što su prohodala. Što je još zanimljivije deca nisu ispoljavala nikakav strah od vode, već su naprotiv rado  boravila u njoj.

Jedna od novijih američkih studija upozorava da bi roditelji trebalo da budu oprezni kada uče decu da plivaju. Naime, oni su ustanovili da je i za ovaj vid učenja potrebno da deca  dostignu odreðeni nivo psihofizičke zrelosti.  Deca koja pre vremena nauče da plivaju  u potpunosti gube svaki strah od velikih vodenih površina. Meðutim, u tome leži skrivena opasnost jer dete usled nedovoljne fizičke zrelosti i neadekvatnog poimanja snage i svih opasnosti koje krije more, kao i loše procena svojih mogućnosti,  lako može da doðe u životno opasne situacije. Podaci iz SAD ukazuju da je upravo davljenje jedan od vodećih uzročnika smrti dece mlaðe od četiri godine. Roditeljima, vaspitačima i svim drugim osobama koje čuvaju decu na plaži, se zbog toga savetuje da nikako ne ostavljaju decu bez nadzora ni na nekoliko minuta jer svaka nepažnja može biti fatalna,  za decu bez obzira znaju  li ona ili ne da plivaju.

Moguć nedostatak straha kod male dece  ne bi trebalo da bude pokriće odraslima de deci usaðuju strah od dubine. morskih životinja i slično.

Strah od mora je jedan od strahova koji se kod većeg broja dece javlja u odneðenom uzrastu. On se najčešće pojavljuje kod dvogodišnje dece i primer je strahova od prirode i prirodnih pojava.

Psiholozi koji su istraživala ova strahovanja došli su do zaključka da kod dece postoje predispozicije za javljanje ovakvog straha, a da je njegovo ispoljavanje i pojava direktno povezana sa uslovima u kojima je dete prvi put upoznalo more.

Ukoliko se pojavi, on se savladava postupnim privikavanjem. Izvesno je, meðutim, da je nekoj deci potrebno više vremena da bi ga se oslobodila.  U  tom procesu odrasli imaju presudnu ulogu. Od načina kako će se postaviti prema ispoljenom strahu, od njihovog strpljenja i taktičnosti u mnogome zavisi koliko će taj proces trajati. Preuranjeno nagovaranje deteta da uðe u vodu ili neprijatna iskustva u vodi  kao što je naglo propadanje u duboku vodu, hladna voda, veliki talasi koji su preklopili dete, neprijatan i iznenadan dodir nekih morskih stanovnika ( morske trave, riba, meduza) sve to samo produbljuje postojeća strahovanja.

Prilikom savladavanja ovog straha mogu da pomognu igre u pesku blizu vode ( onoliko blizu koliko dete može da istrpi bez straha), skupljanje kamenčića interesantnih oblika, školjki, bacanje kamenčića u vodu, donošenje vode za bazenčić i slično. aktivnosti.

Pored toga igranje vodom može da ima i edukativnu ulogu.  Starije dete kroz igru može da nauči ponešto o fizičkim zakonitostima. Ona takoðe omogućava detetu da uvežbava sipanje i presipanje, podstiče opažanje, uviðanje i mišljenje.  Boravak na moru, šetnja obalom, plovidba brodom pružaju mogućnost za saznavanje i to ne samo posmatranjem već i razgovorom izmeðu roditelja i deteta. Na primer dok  boravi na moru dete ima priliku da usvoji mnoge pojmove koji su mu u gradu daleki i nedovoljno jasni.  Pomenimo samo neke od njih: pučina, žalo, sidro., pramac, mol, luka. nazivi  biljaka i životinja koji žive u vodi ili karakteristični za primorje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 saveta jednog od najvećih svetskih psihijatara

svetumeni | 02 Jul, 2017 17:14

 

Mihail Litvak je psihijatar,, psihoterapeut i jedan od najpriznatijih  stručnjaka  iz ove oblasti na međunarodnom nivou. On je prvi razvio i primenio  sistem  pod nazivom "Psihološki aikido",   koji se koristi za rešavanje konflikata  

Prema ovom autoru ,  ,  jako je važno da naučimo da razumemo    ljude sa kojima živimo ali i same sebe. Ovde je 20 saveta koji vam mogu pomoći da  to postignete i da razrešite mnoge životne situacije:

160×600 text-45 desno

1.      Kad čovek nema šta dobro da kaže o sebi, a želi nešto da kaže , on će početi  da  priča nešto loše o drugim ljudima.

2.     Ako želite nešto da  zgrabite svojim rukama, neka to bude znanje, a ne vrat bližnjeg.

3.     Depresija je data čoveku kako bi mogao da razmisli o sebi.

4.    Niko nikoga ne odbacuje, ali neki ljudi idu napred, a drugi zaostanu. Oni koji zaostanu često smatraju sebe odbačenima.

5.     Ako mislite da ste dobra osoba, zašto Vamje potrebno da i drugi to misle o vama?

6.    Uradite ono šta želite i ne tražite dozvolu. Nećete je dobiti!

7.     Pokazatelji duhovne zrelosti su sposobnost da volimo i sposobnost da izađemo na kraj sa usamljenošću. Najbolje stvari uradimo kad smo sami.

8.    Nezrela osoba često poseduje znanje, ali ne zna da ga primeni.. Zrela osoba ima znanje i zna da ga primeni. Zato nezrela kritikuje druge, a zrela osobadela..

9.    Ne znam koji je put do uspeha. Ali znam koji je put do neuspeha – to je želja da se svidimo svima.

10. Ne postoji muška ili ženska logika. Postoji samo sposobnost ili nesposobnost da ispravno razmišljamo.

11.  Želite li da znate ko je vaš najveći neprijatelj? Pogledajte se u ogledalo. Ako pobedite njega i ostali će se pokoriti.

12. Postignite uspeh – uvrede ćeprestati..

13. Lepo je razgovarati sa prijateljima. Korisno je razgovarati sa neprijateljima.

14.Postoji samo jedan opravdan razlog zašto biste napustili svoj posao ili prekinuli vezu sa nekim – nemogućnost postizanja ličnog rasta u tim okolnostima.

15. Potrebno je sa prijateljima i neprijateljima deliti samo radost. Vaši prijatelji će biti srećni, a neprijatelji uznemireni.

16.Nemojte trčati za srećom i sreća je ono što ćete pronaći. Mogu Vam reći gde se sreća nalazi – uVAMA.. Put do sreće je maksimalan razvoj svih Vaših sposobnosti.

17. Sreća je proizvod lepo organizovanog života.

18.  Ako želite nekome nešto da dokažete, onda postojite samo za tu osobu. Ako postojite za sebe, tada nikome ništa ne treba  da dokazujete.

19.Mašta je glas svih naših sposobnosti. I zato ja ne sanjam kako pevam u operi. Nemam glas za to. A ako bih sanjao o tome tada bih podstaknuo svoje sposobnosti. Tada bi uradio sve što je potrebno da postanem operski pevač. Treba samo da mislite kako taj san da učinite stvarnim. Nemojte požurivati stvari i tada se snovi brzo ostvaruju. Dobro je kada čovek kaže – ja samo želim da ostvarim svoje snove.

20.Bolje je komunicirati sa dobrom knjigom nego sa praznim čovekom.

Izvor:  viralgallerysite.com


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb