Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

Afektivna vezanost ili nit koja spaja decu e roditelje

svetumeni | 12 Jun, 2018 21:06


 


Psiholozi često    govore o tome kako je u najranijem detinjstvu  potreba za sigurnošću i ljubavlju detetu  potrebna isto tiliko koliko i hrana ili zaštita od mraza. To jeste tačno i upravo iz tog razloga     Majka priroda se pobrinula  da se  ta veza  između majke i novorođenog deteta   brzo i lako uspostavi i tako obezbedi opstanak vrste. Zato , nije nikakvo čudo ,  što se majke često  emocionalno vežu za još nerođenu bebu  . Kako se približava  vreme porođaja   ta  veza puna nežnih osećanja postaje sve jaća,. za  to je između  ostalog kriv i vaš mozak  koji  proizvodi sve više i više  hormona  oksitocina.  On je poznat i kao hormon ljubavi. Njegova uloga je da potpomogne javljanje i jačanje te iskonske veze majke i njenog deteta a kod trudnica ima  i  ulogu da smanji stres prilikom porođaja. Kada se porodite  vi ćete kao novopečena mama biti "preplavljeni" oksitocinom.  A, pta je sa očevima ? Imaju li oni nešto   slično “majčinskom instinktu”  ?   Verovali ili ne imaju ga.   Nije tako retka pojava da   se i kod očeva ljubav prema bebi  javlja dok je ona još u majčinom stomaku mada se kod njih  tada još ne  luči oksitocin . Kod  očeva se to dešava kada po  prvi put  ugledaju svoje dete ili ga uzmu u naručje Mnoge  očevi  budu zatečeni snagom osećaja koji ih zapljusnu tom  prilikom  jer se tome nikako nisu nadali .


Beba takođe uspostavlja vezu sa Vama još dok je u stomaku. Istraživanja su pokazala da bebino srce  brže  zakuca kada čuje majčin glas. Upravo zato, kada se rodi, beba se najprijatnije oseća pored svoje mame.


Međutim, oksitocin nije jedini hormon ljubavi.


Dopamin, koji je glavni "sastojak" osećaja zadovoljstva, takođe igra veliku ulogu u povezivanju sa detetom. Kada grlite, ljuljate ili hranite vašu bebu, i kod vas i kod nje se luči ovaj hormon. Dok vi uživate zahvaljujući lučenju dopamina, on za vašu bebu ima još veći značaj, jer doprinosi emotivnom vezivanju bebe za vas.


Sve ovo doprinosi da se   roditelji ili staratelji  emocionalno  vezuju  za  svoju decu i  imaju potrebu da ih zaštite..     


 


Kada i kako nastaje  ova veza  ?


Kod nekih majki ova veza se javlja pri prvom pogledu na   novorođenče i ta veza iz dana u dan postaje samo sve jača i dublja. Sudeći po knjigama, filmovima, internetu ali i duboko   ustaljenom mišljenju to tako i treba da bude i jedino je ispravno . A, da li je baš tako ?


 Činjenica je da svi imamo potencijal za to  jedinstvenu vrstu ljubavi . Nekima je  samo  potrebno više  vremena da bi stvorili veoma jake emocionalne spone sa  svojim novorodjenim detetom .


 Često su to majke koje  su imale  težak  i iscrpljujući porođaj,  ili   su   ga sasvim  drugačije  zamišljale.


Vreme je  uz ljubav i brižnost onaj magični sastojak  koji je potreban   da bi se  stvorila jaka, trajna  i kvalitetna   emocionalna veza  između  roditelja i prinove  jer, koliko čudno moglo da zazvući   ona  je i pored  sve svoje specifičnosti  i jedinstvenosti   ipak,samo veza dva bića i kao takva ona se stvara , razvija, jača i menja tokom vremena.    


O tome  da je i za razvoj afektivne veze  između majke i deteta takođe potrebno vreme i da ona jača kada se u nju ulaže  ne samo ljubavi već i truda i rada  je nešto o čemu  se retko govori. Da stvar bude  gora u    već pomenutim ,medijima, romanima i filmovima majke se gotovo uvek snažno vezuju za svoje  bebe  i to čim ih ugledaju a,sa  onema sa kojima se to ne desi   po pravilu  nešto  ozbiljno nije kako treba. Zato ne čudi da se mnoge majke osećaju  zabrinuto  ako odmah ne osete tu jaku povezanost sa bebom. Ovu zabrinutost često prati i osećaj krivićepraćane mislima „šta to nijeuredu samnom ?“ ili „kakva sam ja to majka ?“.  


Ukoliko ste osetili ili pomislili nešto slično zaista, nema, razloga za  zabrinutost  niti za osećaj stida i krivice jer će se  ova veza među vama pojaviti pre ili kasnije  čak i tada kada su osećanja tuge i očaja tolika da niste u stanju ili nemate želju ni da uzmete dete u naručje.  


Pokazalo se kao najbolje, da date sebi vremena ne samo da  se izbirite sa svim osećanjima koja su Vas preplavila već i da  pružite sebi  priliku da  se odmorite, pronađate svoje tačke  oslonca ali i da  zaista  upoznate svoju bebicu  . 


Dolazak novog člana porodice, koliko god on dugo i željno očekivan  uvek  je  povazan i sa  velikim promenama.  Za majku taj period je   iscrpljujuće, prilično stresan     i veoma zahtevan tako da nije retko da se  jave osećanja  tuge i preplavljenosti .


Afektivno vezivanje između roditelja i dece je plod ljubavi, brižnosti  i nege. To je kontinuiran proces, i specifičan je za svaku porodicu.


 


Pazi razmazićeš je!


Kada govorimo o emocionalnoj vezanosti majke i deteta u prvim danima i mesecima nakon rođenja,  sigurna sam da ste čuli i onu tezu da ako bebu ćesto mazite, nosite na rukama da to nikako nije dobro jer će se beba navići na "ruke", da će postati razmažena, nesnosna,  nasamostalna i slično .


Istina je sasvim drugačija.   Moglo bi se čak reći da se radi o jednoj vrsti paradoksa, barem kada se stvari gledaju površno ,  jer jaka emocionalna veza majke i deteta bazirana na  ljubavi, prihvatanju i poverenju ne vodi u zavisnost već upravo suprotno u  samostalnost.  


Sem toga  dokazano je  da ukoliko   nosite bebu na rukama ili je držite na grudima tako da postoji  Kontakt Vaše i bebine kože  to doprinosi da se stvori i pojača veza među Vama. Zato grlite, nežno ljuljuškajte svoju bebu .  Dojite ukoliko možete. Vaše telo ispušta hormone koji  dovode do  opuštanja  ali   i na pojavu osećanja ljubavi  i zadovoljstva   kod oboje.  Pevušite  joj i pričajte  joj što češće.. Iako vas ne razume, pričajte joj šta radite, na šta mislite, kako se osećate.  Potrudite se da upoznate svoju bebu i  ubrzo će se  taj trud biti nagrađan i prvim osmesima.


 Ukoliko  je ova veza jaka i stabilna dete se oseća sigurno, voljeno i zaštićeno kada je majka u blizini .  Dete to pokazuje izrazima sreće i nežnosti i  strahom kada je odvojeno od majke.Takodje, dete   će aktivno tražiti zaštitu u majčinom  zagrljaju kada se nadje u nepoznatoj situaciji, kada je uplašeno, uznemireno i tužno.


 


 Šta sve utiče na to kakva je veza majke i bebe ?Mnnogo je faktora koji uttiču na to koliko lako će se uspostaviti jaka emocionalna veza  između majke i bebe kao i na to  da li će ona biti kvalitetna i dugotrajna. neki od njih vezani su za osobine same bebe . neku decu je naprosto lakše zavoleti to su one bebe koje su po prirodi smirene, retko plaču  a, ako i plaču lako ih je utešiti , imaju uradan ritam spavanja, dobro jedu   uživaju kada ih dojite , vole da se maze i   slično . Sa ddruge strane tu su bebe koje puno plaču, neutešne su  i teško ih je smiriti ,   teško se uspavljuju ,  san je neredovan i kada i spavaju  to je kratko  i  plaču čim ih spustite u krevetac, ne sisaju ili su veoma izbirljiva kada je hrana u pitanju.   Pored toga, neka    odojčad  su    preosetljiva  na zvuk, svetlost ili druge stimuluse iz okoline .   U   tim slučajevima majke uglavnom  imaju potrebu da  zaštite svoju bebu  pa se ponekad čini da su ih razmazile.


Druga grupa faktora vezana je za majku   i njenu  osetljivost  i  sposobnost da prepozna  i da na adekvatan način zadovolji potrebe odojčeta.  Tu se prvenstveno misli na  njenu   osetljivost   za potrebe deteta kao i  na sposobnost da prepozna  šta je to što  beba prvenstveno plačem pokušava da saopšti.  Da li je gladno,   mokro ,  ili ga nešto boli.  Da li  je  samo  umorno  i razdražljivo   ili   se zbog nećeg ljuti   ili  traži  samo  malo pažnje i majčinu blizinu.


Dobra vest je da se ove veštine uče i da će Vam vremenom biti  lakše  ako ne i sasvim lako da prepoznate i protumačite bebin plač i njene geste.Isto kao što će i  sve ostale aktivnosti vezane za brigu oko bebe kao što su kupanje, hranjenje i presvlačenje postati rutina koja Vam više neće biti strana ili čak i zastrašujuća .   Tada, će Vam biti lakše da  procenite šta je detetu u  kom trenutkku  potrebno i  kako da    te potrebe zadovoljite.


Izuzetno su važni međusobni odnosi supružnika ,  kao i očevi osećaji prema detetu, koji  utiču u   velikoj meri  ne samo na  kvalitet majčinske  odnosa  prema  detetu  već i na celokupan   emocionalan  razvoj deteta.   Pokazalo se da ocevi koji su želeli da imaju dete mogu da razviju daleko  kvalitetniju vezu sa detetom .


I na kraju ne treba zaboraviti da  Odnos majke i deteta zavisi i od  odnosa u porodici kao celini,  odnosa među supružnicima ali i od imovinskog stanja   kao i  pomoći  i podrške koju dobija  jer sve to direktno utiče  na to koliko se  ona oseća sigurnom, zbrinutom i zaštićenom u porodici ali i u široj društvenoj sredini . Sve ovo postaje još važnije kada se radio hronično oboleloj ili deci ometenoj u razvoju jer iskustva pokazuju da je tada posebno u prvim godinama života  potrebna dodatna pomoć i podrška kako roditeljima tako i njihovoj deci .


Ukoliko  je majka  izložena pritiscima,  ako  izostane pomoć i podrška i ako  ona  nemože da se izbori sa situacijom koja joj je  preteška, ona može   prikriveno  ili  otvoreno  odbacivati dete ili   može imati agresivna  osećanja prema njemu . Ovo je jedna od tabu tema o kojoj se ne govori . Ukoliko imate ovakva osećanja niste monstrum  već samo neko ko se našao u izuzetno teškoj životnoj situaciji  u kojoj  nezna kako da se snađe i izbori ne samo sa sopstvenim osećanjima već i sa oćikivanjima sredine, lošim materijalnim stanjem i ko zna sa čim sve ne. A upravo u toj situaciji majci je  potrebno  razumijevanje, podrška i pomoć  pre svega  porodice,    šire društvene sredine ali i stručne osobe.  Tada je potreban neko  ko će moći pre svega da je razume  i kojoj će ona moći da poveri   svoje  misli i  osećanja  bez  straha od osude. Tu je presudna uloga oca i šire porodice koja će  biti tu  za nju. Saznanje da je dete slepo ili da je teško slabovito    uglavnom pogađa   sve članove porodice tako da je pomoć i podrška potrebna svima njima u većoj ili manjij meri.


 


 


 


 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb