Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

Malo o depresiji, koliko je zaista česta i još o ponečem

svetumeni | 10 Septembar, 2017 15:24

Smatra se da će depresija, kao najčešći poremećaj u psihijatriji, do 2020. godine biti vodeći uzrok onesposobljavanja i gubitka zdravlja, dok  bi , prema projekcijama u Srbiji ona mogla da bude druga, odmah iza kardio-vaskularnih oboljenja.

Prema statističkim podacima, u Evropi se godišnje dogodi 128  hiljada samoubistava, kojima je uzrok ova opaka i nedovoljno prepoznata mentalna bolest.   Sem toga, Depresija sama po sebi utiče na povećanje rizika od javljanja dijabetisa, povišenog krvnog pritiska uz povećanje rizika od pojave   zloupotrebe supstanci.  

I kao da to već nije dovoljno crno , Svetska zdravstvena organizacija (WHO),  navodi da se čak, 75 posto osoba koje  bolluju od teškeh  oblika depresije, ne leče adekvatno . Razloga za to je mnogo .  Mada je depresija jedna od bolesti koja se leči I može da se izleči ili barem drži pod komtrolom  nije svako u mogućnosti da lako I jednostavno dobije potrebnu pomoć. Drugi,razlog je taj da je depresiju često teško razlikovati  od tuge, promene raspoloženja  običnog neraspoloženja ili premora.   Takodje, depresija  se često javlja u kombinaciji sa drugim bolestima,   uglavnom kao odgovor na tešku životnu situaciju u kojoj se osoba našla  ( npr : teške I neizlečive bolesti , nastanak invaliditeta, gubitka posla  n ).

Pored, toga, nisu sve depresije iste.   Mnogo je onih koji I pored  toga što  od nje boluju u svakodnevnom životu dobro funkcionišu,  mada se   u sebi , I dalje bore sa svojim “demonima”  .  

Uz to,  mnogima je teško da  priznaju sebi I da prihvate da  su bolesni .  Kod “običnih” , organskih bolesti ljudi se uglavnom pitaju zašto se to njima dešava, možda okrive osobu koja se sa njima vozila u busu za grip koji su dobili,   pozivamo se na  genetiku ili jednostavno sve pripisujemo sklopu nekih okolnosti, a kad  se   pojavi psihološko oboljenje, vrlo često  krivimo sebe. Takodje, neretko je prisutno I uverenje da će sve  samo od sebe proći,  da se sami mogu sa svim izboriti ,  ili da se odlazak na put sve popraviti . Na žalost depresija je kao  olovna senka -koja ide unaokolo   svuda sa vama tako da se nje nemožete  tako lako otresti- gde vi tu I ona.

Saberite sve to I dobijete  jedno ogromno crno klupko, jedan zadtvoren krug, zbog kojeg ne želite da  priznate ni sebi niti svojim najbližim da imate problem, a kamoli da potražite pomoć stručnjaka.  A, ako vam se depresija ušetala u život , pomoć vam je potrebna, često i više nego što mislite.   

Odlazak kod   psihoterapeuta ili psihijatra je još  uvek  prečesto, povezan sa  osećanjem stida I  srama. Stigma je jedna od možda I najvećih  prepreka  I zato se sa njom moramo boriti.   Danas u svetu mnogi imaju svog psihologa i to nije  više pitanje statusa već potrebe i podrške. Svi smo pod stresom  jer je dan nekako postao prekratak problema je previse a, uz,  to I pored sve bolje povezenosti  preko Facebook-a, Vibera I sličnih dostignuća savremene tehnologije   sve manje smo zaista povezani I sve manje  pričamo jedno sa drugima  .

Za lečenje depresije  koristi  se  psihoterapija  I lekovi . Smatra se da je psihoterapija uz  edukaciju verovatno najbolji put koji  vodid do izlečenja a,  na tom putu  oporavka I ozdravljenja stoje predrasude . Zato bez rada na otklanjanju predrasuda I stigmatizacije koja često ide uz poremećaje mentalnog zdravlja  pravog rešenja nema.

 

 

Povezani tekstovi :

Funkcionalna depresija iz prvog lica

 

Funkcionalna depresija je ona kod koje osoba uspeva prilicno dobro da funkcionise u

svakodnevnom zivotu . Ovo je jedna takva prica I zaista dobar tekst  sa puno prakticnih saveta. Moze vam pomoci

Tuga ocaj ili depresija

O toeme šta je depresija I kako je razlikovati od sličnih stanja

 

Anksioznost I strah od ludila

Depresija I anksioznost idu ruku pod ruku veoma cesto . U ovom tekstu nesto malo o tome sta je anksioznost  I ponesto o tome sta mozete da uradite ako se borite sa njom

Predrasude I realnost

Koje su neke od  najčešćih predrasuda o mentalnim bolestima  I onima koji od njih boluju  I šta je od svega toga tačno  a, šta baš I ne

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb