Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

O PEAT-u

svetumeni | 06 Decembar, 2016 16:00


Za PEAT  se može reći da je jedna   od  tehnika  iz oblasti samorazvoja i samopomoći  Neki je ubrajaju u   grupu  meridijanskih , odnosno ,psihoenergetskih sistema  dok će drugi, reći da je  PEAT prešao te granice  i da je to jedan nov, sveobuhvatniji sistem.


Bez obzira kako gledali na samu definiciju ovih  tehnika kao sistema ostaje da je PEAT  jedna od veoma efikasnih metoda za  rad na sebi, ostvarivanju ciljeva i rešavanju   različitih problema,  kako onih naizgled malih svakodnevnih tako i onih dubljih emocionalnih i psiholoških.


Strogo uzevši PEAT je deo sistema Spiritualne tehnologije koju je razvio Živorad Mihajlović Slavinski. Kao samostalni system nastaje 1999  godine i  danas ga čine  više različitih metoda.


PEAT je  skraćenica od primordalne energije aktivacija   i transcendencija . 


kako je nastao PEAT?


Nnastao je, kao sistem, na osnovi prastarih istočnih učenja, kineziologije, meridijanskih ili energetskih sistema  psihoterapije  posebno  na principima EFT-a.  Tokom, vremena se razvijao i menjao  postajući potpuno nov sistem mada su neki bazični principi ostali isti.


razlikuje  se od drugih sličnih metoda.  izdvaja se po svedenosti, jednostavnosti, lakoći i brzini kojom se problemi i neželjena stanja razrešavaju.    


Šta je cilj PEAT-a?


Sve metode, koje čine Peat  kao sistem imaju za cilj eliminaciju različitih psiholoških problema, promenu percepcije sebe i sveta, promenu ponašanja i generalno povećanje kvaliteta života   a, , menjajući sebe mi menjamo i svet oko nas.


Na višem nivou, on pomaže da se dopre do najdublje srži ljudskog bića objedinjavajući i spajajući suprotnosti u nama


 Što doprinosi  većoj stabilnosti   ali ima i razvojnu ulogu.


Za šta može da se koristi ?


PEAT se koristi u radu na sebi i  kao pomoć drugima.


U osnovi , on deluje na naše probleme tako što utiče direktno na  njihov uzrok.    Suština onoga što mi doživljavamo kao problem  ili kao stresnu situaciju  u osnovi  često nije  u  prirodi same te situacije već se krije u načinu na koji mi reagujemo na  taj dogadjaj.  Ono što je za nas problemm nemora da je problem i za drugu osobu ili barem ne u istoj meri kao za nas. Drugim rečima,jedni u istoj situaciji  ne vide problem dok će drugi od muve praviti slona.  


Moguće ga je primeniti na sve što ima emocionalni naboj, odnosno, sve što sami doživljavamo bilo kao problem ili kao naše mane i slabosti. Na primer:


  1. Različita strahovanja od bblagih i nevezanih “plutajućih “ strahovanja i napetosti do  strahova koji se javljaju u odredjenim situacijama  kao što je  strah od javnog nastupa, različite fobije (strah od zatvorenog prostora, insekata, aviona itd ) do  napada panike,,) 

  2. Stres,

  3. Prejedanje, pušenje

  4. Agresivno ponašanje,   ljubomora, zavist

  5. Napetost u prisustvu autoriteta, nedostatak samopouzdanja,, osećanje niže vrednosti, potreba za privlačenjem pažnje,

  6. problemi u  partnerskim odnosima i slično.


A kako sve to radi ?


U osnovi svih   psiholoških problema kao i stanja koje mi doživljavamo kao problem,  nalzi se energetska blokada  , odnosno, emocionalni, mentalni naboj   koji je potisnut, i to  često    duboko u našem nesvesnom a,koji se „taložio „ tokom  života. 


Mentalni naboj nije ništa drugo već kombinacija naših misli i osećanja koji su praćeni određenim doživljajima u telu a, povezani su sa mentalnim slikama. Kada naša sećanja ne bi bila povezana sa emocijama i mislima to isto sećanje  bilo bi samo  prazna slika iz prošlosti.


Uzmimo za primer osobu koja ima strah od letenja avionom .


 Čak i  kada se ne zna kako i zašto je taj strah nastao  već samo znamo  da se npr smrtno bojimo letenja avionom ,PEAT  deluje tako što  nam pomaže da otpustimo sve te  nagomilane i potisnute misli i  emocije ..  


zvuči komplikovano ali zaista nije .:) Dovoljan je samo jedan dogadjaj kada se strah javio i ukoliko možemo da se barem u najmanjoj meri prisetimo tog straha i da ga doživimo sada proces može da se radi.


PEAT  i zombiji


Jedno od čestih pitanja vezano uz PEAT je i da li time što se briše emocionalni naboj osoba postaje kao zombi automat bez osećanja? Ništa slično .  Ako imate tinejdžera koji se kasno vraća kući i ako zbog  brige nemožete da zaspite PEAT neće učiniti da vam postane svejedno šta se sa vašim detetom dogadja  u životu ili šta se može dogoditi dok je negde napolju sa društvom subotom uveče. Promeniće se  samo vaš osećaj zebnje i to tako što će ili sasvim nestati ili što će se nešto promeniti u njegovom kvalitetu . Brižnost i dalje postoji ali ne opterećuje. Ovu promenu je veoma teško objasniti rečima zato se često kaže da je PEAT jedna od stvari u životu koju morate iskusiti da bi ste je  razumeli .


I za kraj, PEAT nije  preporučljiv u slučajevima kada osoba ima ozbiljnih mentalnih problema kao što su psihotična stanja, duboka depresija  ili  shizofrenija. Osim toga PEAT nije moguće primeniti u osnovnom obliku kod male dece,  mentalno nedovoljno razvijenih osoba (kada se radi o ozbiljnijem   intelektualnom deficitu ),kao I kod sličnih stanja koja su prouzrokovana  bolešću  ili oštećenjem  CNS-a.


 


Povezani tekstovi:


 


  1. PEAT  najčešća pitanja

  2. PEAT- tehnike

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb