Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

PEAT - najčešća pitanja

svetumeni | 14 Septembar, 2017 18:34


 

U tekstu "O  PEAT-u" ponudjeni su neki od osnovnih objašnjenja i odgovora. Ovog puta, pokušaću da dam odgovor na pitanja koja često dobijam kada je PEAT u pitanju . Za neka od pitanja nemoguće je dati  iscrpan odgovor jer bi za to  bilo potrebno daleko više vremena i prostora.   Na neka je već odgovoreno u prethodnom tekstu i ali ih dajem ponovo u skraćenom obliku radi lakšeg čitanja. Da počnemo ? Može ?:)

  

 

Šta je PEAT?

 

PEAT je  skraćenica od primordalne energije aktivacija   i transcendencija . Neki je ubrajaju u   grupu psihoemergetskih sistema drugi će reći da je  PEAT prešao te granice. 

 

Čemu služi PEAT?

 

Grubo rečeno , PEAT je  metoda za rešavanje problema . Potpuniji odgovor bi bio da je to metoda koja  dovodi ne samo do poboljšanja kvaliteta života tako što izmedju ostalog utiče i na smanjenje stresa, već je to način da osoba  razbije svoje skrivene potencijale ili drugačije rečeno da otkrije ko je i šta je zaista.

 

Kako  sve ustvari radi ?

 

 Prilično jednostavno  ako  se podje od toga da mi u stvari mislimo u mentalnim slikama.Mentalne slike su  vizuelne predstave  koje mi odrastanjem stvaramo.Dokazano je da ako vam kažem da je crveni autobusje prešao preko žute jabuke da će vam verovatno iskrsnuti vrlo živa slika tog za jabuku,zloslutnog dogadjaja.

A, zašto je to važno znati?    Možda ste primetili koliko je teško zapamtiti “neutralne” događaje.  Ako pokušate da se setite šta ste obukli 16. septembra 1986 sumnjam da ćete moći da se toga setite, sem ako je taj dan za vas bio poseban – po dobru ili po zlu . Mi brzo zaboravimo ono što nas ne dotiče. Razlog je činjenica da možemo lako da se setimo događaja samo ako isti ima emocionalni naboj   koji ga prati . U stvari, naša prošlost nije ništa više od  kolekcije naših slika iz prošlosti   uz koje ide etiketa na kojoj   je ispissana misao i uz koju je prikačeno i neko osećanje.

Uklonite  misao i osećanje i dobićete bledu sliku . uklonite emocionalni, mentalni naboj sa problema i on za vas više neće biti problem . Možda vam se nečije ponašanje ili situacija u kojoj se nalazite i dalje neće svidjati ali vas neće ni opterećivati . 

 

Za šta može da se koristi ??

 

Za sve što ima emocionalni naboj, odnosno, sve što sami doživljavamo bilo kao problem ili kao naše mane i slabosti. Evo nekih od problema sa kojima može da se radi :

 

 • Stres,  Napetost, panika, nesanica Anksiozna stanja

 • Različita strahovanja – od zabrinutosti preko treme kod javnog nastupa, do fobija (strah od zatvorenog prostora, insekata, aviona itd)   

 • Problemi u  medjuljudskim odnosima – sa partnerom , decom, kolegama itd.

 • Napetost u prisustvu autoriteta, nedostatak samopouzdanja,, osećanje niže vrednosti, potreba za privlačenjem pažnje,

 •  Promena loših navika –grickanje niktiju, pušenje, prejedanje

 • Loša sećanja – sve od neprijatnih uspomena do treumatskih sećanja

 

Po čemu se PEAT i EFT razlikuju ?

 

Razlika izmedju njih je mnogo . Neke su uočljive na prvi pogled mada su suštinske razlike  skrivenije ali i daleko važnije .

 

 1. Oba sistema spadaju u grupu meridijanskih terapija

 2. Oba sistema koriste akupresurne tačke ali to rade na različit način .U EFT-u se tapka po akupresurnim tačkama . U PEAT-u se one blago dodiruju  sa dva prsta. Prednost toga je što vam ovde tapkanje ne odvlači pažnju od onoga šta radite i nejavlja se osećaj koji često prijavljuju praktičari EFT-a da se klijenti osećaju blesavo dok tapkaju . Uz sve   to  u DP-2 čak se i ne koriste akupresurne tačke.

 3. U EFT-u se koristi desetak akupresurnih tačaka dok se u PEAT-u koriste  4 osnovne tačke. U zavisnosti od konkretne tehnike taj broj varira .

 4. Grubo rečeno , EFT je kombinacija akupresure i afirmacija. PEAT  radi sa mentalnim slikama i sa njima povezanim osećanjima i mislima .

 5. U EFT-u se radi  na smanjenju jačine osećanja koje  prati neki problem.  U Bazičnom, Plitkom PEAT-u na prvi pogled radi se isto to ali tu i prestaje svaka sličnost.Čak i kada se  osećanje  koje prati neki problem potpuno izgubi problem može da se vrati  ako se on ne "očisti " do kraja. U PEAT-u se radi upravo to . Proces, tretman il seansa, kako vam draže, nije gotova dok se svi "repovi " ne počiste.

 6. EFT je  po svojoj koncepciji sličan alopatskom lečenju . Imate jednu manifestaciju problema, jedan simtom i usmeravate se na njegovo "lečenje".

 7. Problem na kraju možete rešiti uz mnogo vremena i tapkanja  kao i uz veću verovatnoću da će  problem uskrsnuti . U PEAT-u, posebno u Dubokom PEAT procesu ide se do suštine problema i on se rešava na tom najdubljem nivou .

 8. U EFT-u ne postoji koncept "cirkularnog " procesiranja. Zvuči malo rogobatno  ali radi se u stvari o nečem prilično logičnom.  Recimo , da je  vaš problem u tome da se uvek posvadjate sa partnerom  ili  detetom , u nekoj situaciji i da se posle osećate loše . Tada, u PEAT-u  nemožete do kraja rešiti problem ako  ne očistite emocionalni naboj i iz pozicije te druge osobe koja je u raspravu uključena.

 9. U PEAT-u se na kraju svakog procesa radi i kontrola budućnosti . Ne kontroliše se naravno budućnost već se radi o tome da ako verujemo da će nam se problem ponovo javiti u budućnosti tada ga se nismo rešili ako se ne pozabavimo i tim uverenjem. U EFT-u toga nema.

 

Šta je onda bolje: EFT ili PEAT ?

Teško pitanje . Meni lično više odgovara PEAT:).  Probala sam EFT doduše, u Yutub  varijanti i  čitajući po netu dok sam za PEAT prošla i seminar nakon susreta sa tehnikom preko istog tog Youtuba i knjiga.  Znam još ljudi koji su probali i  izučili i jedno i drugo i zatim prešli na sistem Spiritualne tehnologije čiji je PEAT deo. Naravno, :) ima i  mnogo onih koji su probali EFT i "zaljubili " se u isti na prvi pogled iostali mu verni  do danas.

Ako me pitate da li mi je PEAT promenio život , odgovorila bih da jeste i dalje to uspešno čini . Da li je najbolji za vas? Na to pitanje možete jedino vi da odgovorite  :)

Vredi probati i jedno i drugo ili nešto treće pa videti šta  vama lično odgovara jer ono što paše meni ne mora i vama.

Jedino što jeste merodavno i bitno je da  radi posao za vas i da se vi u svojoj koži i svom životu osećate dobro , da radite na tome da izvučete iz sebe ono najbolje u vama , da prihvatite ono manje "pozitivno ", da idete prema svojim snovima,da uživate na tom putu   transformacije – sve pod uslovom da je to ono  čemu težite u životu. A, ako nije ? Onda nije i to je sasvim OK. Upravo to,sloboda izbora jeste jedan od stubova na kojima ovaj sistem počiva. Upravo zato ćete u mojim tekstovima naći i linkove koji vode do nekih primera za EFT. Drugi je da ih je na netu lakše naći i mada je tehnika drugačija dobar su primer kako  nešto pomalo čudno , kao što su meridijanski sistemi , može  zaista da pomogne .

 

Kako izgleda jedan PEAT proces?

 

Svaki proces je priča za sebe i zato je tako teško dati tačan opis i primer . Posebno to važi u slučaju Dubokog PEAT-a. Priča je malo drugačija  kod  ostalih  tehnika u okviru PEAT-a )ima ih još 4 ) jer je kod njih  proces prilično "pravolinijski".  U stvari , sve tehnike u okviru PEAT-a imaju svoj protokol kojeg se morate držati prilično doslovno da bi sve prošlo kako treba i da bi rešili problem zbog kojeg sve i radite. A, opet  nije sve tako jednostavno . :)

Za ilustraciju evo jednog primera, navešću samo kako bi se proces odvijao u osnovi . Ne navodim detalje ne zato što se radi onekoj tajni već iz čisto praktičnih razloga- bilo bi potrebno mnogo pisanja a, opet sumnjam da bi sve bilo mnogo jasnije .

Recimo da imate ova jproblem : Kad god je vreme da vaš prvačić ode u krevet nastane opšti "cirkus" i natezanje ...

 

Prvi, korak bi bio da se jasno utvrdi šta je problem  jer to što se Jovani ne ide u krevet  vama jeste problem , verovatno je i Jovani ali možda tati  ne ide u glavu  zbog čega tolika frka niokočega.Znači, potrebno nam je osećanje koje ide uz ovu situaciju.
 Znači , naš problem je : Smeta mi što se večno natežem sa detetom kada je vreme spavanja. Osećanje –ljutnja .Ovo je dovoljno za početak procesa.
Možemo se opredeliti za Plitki PEAt, DP-4 ili Duboki PEAt. Primera radi , neka bude
duboki PEAT (na linku je opis procesa).

Kada se proces završi i problem prestane da bude problem potrebno je još počistiti par repića da se on nebi vratio .

nego da se vratimo procesu . :)

Ovde nije kraj priče. Ne samo zato što je potrebno uraditi proces i iz meta pozicije (iz pozicij druge osobe ) već i zato što se može pomoći  i samom detetu da odlazak u krevet ne bude problem jer očito je da jeste.   O tome u nastavku .

 

Mogu li se procesi raditi sa decom ?

 

Procesi se sa decom mogu raditi kao i sa odraslima pod uslovom da mogu da isprate šta se od njih traži  da urade i naravno ako se stvari prilagode uzrastu deteta. U ovom konkretnom slučaju imajući u vidu uzrast verovatno bi se opredelila ili za Bazični ili za DP-4 .

 

A, šta ako je dete premalo?

 

Ako je dete premalo ili  postoji neki drugi problem  (autizam, usporen mentalni razvoj i sl ) proces može da se radi umesto deteta. U EFT-u postoji nešto slično stim što se tu tapka za dete, tačnije sve se radi umesto njega. Ovde se  surogat procesiranje , radi u mislima za neku drugu osobu . Ovaj vid procesiranja nije tako uspešan kao kadase radi "pravi " proces alirezultati su prilično dobri . Pored toga ovde postoje još neke ograde u smislu u kojim slučajevima se radi i na koji način .

 

Koliko traje jedan proces ?

 

Sve zavisi  koja se metoda koristi ali i na čemu se konkretno radi, koliko su jake emocije i slično. U principu  proces može da traje od nekih 10  minuta do jednog sata . Uz napomenu da ako se radi  Duboki PEAT prvi put ili , ako osoba sa kojom se radi nema prethodnog iskustva sa PEAT-om ili sličnim tehnikama   potrebno je više vremena jer  je potrebno dodati jos i vreme za vrlo kratak opis samog postupka ali i za predvežbe. Kada se sve sabere retko kada se radi više od jednog sata.

 

Koliko je procesa, tretmana potrebno da bi se rešio neki problem ?

 

Nepostoji lak odgovor na ovo pitanje.  Sve zavisi ne od vrste problema već od toga šta se sve nalazi iza tog problema. Ne samo u smislu koliko emocionalnog "mentalnog "naboja nosi već i da li su u sve uključeni i drugi ljudi i slično .Za neke probleme je dovoljan jedan proces.Rešavanje problema fobija je dobar primer za to jer iako se radi o veoma intenzivnim osećanjima  ona mogu da se "istope" i nestanu i da se ne vrate nikada više u roku od pola sata ili  za par procesa.

Sa druge strane,  primer sa malom Jovanom i njenom majkom mada,  izmišljen, ipak dobro prikazuje koliko kompleksno može da bude rešenje iako je i tada dovoljan mali broj procesa.

I naravno, tu su i oni problemi koji imaju "sto lica" za čije rešavanje treba izdvojiti više vremena ali i strpljenja . Prevazilaženje svakodnevnih stresnih situacija je dobar primer za to.

 

Da li se problemi rešavaju trajno ?

 

PEAT je jedna od onih stvari   u životu ,koju je nemoguće objasniti samo rečima jer je osećaj ono što je najbitnije a, to je ipak nešto što je potrebno iskusiti u praksi. Ipak. :) probaću da objasnim  na prethodno opisanom primeru .

Kada kažemo da je problem rešen  to ne znači da će se Jovani uvek ići u krevet u predvidjeno vreme i da će sve ići uvek glatko . ni blizu ! :) Ono što se menja su misli i osećanja –a, to je ono što čini pravu promenu . Šta će se desiti u ovom konkretnom slučaju ? Nemoguće je reći . Verovatno nešto od sledećeg:mami će biti lakše da se izbori sa situacijom jer će biti smirenija za početak, možda će pronaći drugu strategiju za ovu "kriznu situaciju ", uvideti da je ponekad bolje dopustiti da Jovana sama dodje do zaključka da nije zabavno kada ti se ceo dan spava i td. Uz to Jovaninu mamu više neće ova i sličnesituacije automatski nervirati već ćemoći svesno da odabere da li će se ljutiti ili ne. Pored toga,pošto se može raditi i sa Jovanom ,sigurno će i njoj biti lakše da pošalje igračke na spavanje i da se i sama zavuče pod pokrivače. Ono što je sigurno da će večeri biti prijatnije .

Ukoliko imate još pitanja javite i odgovoriću najbolje što mogu .:) :)Mail je i dalje : peat.help@gmail.com

 

 

Povezani tekstovi :

Tehnike u PEAT-u

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb