Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

Posledice stresa

svetumeni | 07 Mart, 2017 17:30

Stres, posebno onaj hronični sa sobom vuče brojne posledice. Neke od njih  se lakše prepoznaju dok druge uglavnom ne povezujemo sa stresom ili ih i ne primećujemo . U nastavku nešto više o tome kako se stres odražava na  nas.

 

 Telesni simptomi stresa su glavobolje, problemi sa  varenjem, gubitak ili povećanje apetita, poremećaj spavanja, noćno znojenje, povećana i bolna napetost mišića (posebno u predelu vrata i ramenog pojasa), poremećaj menstrualnog ciklusa, itd

Dolazi i do psihosomatskih bolesti: povišen krvni pritisak, raniji nastup arterioskleroze, »stresogeni« dijabetes, povećani rizik od infarkta...

Na psihički život posledice dugotrajnog stresa mogu se klinički  manifestovati na  različite načine medju kojima su i  oni u obliku  anksioznih i depresivnih  simptoma. Pod anksioznošću se podrazumeva stanje koje se karakteriše osećajem unutrašnje uznemirenosti, uplašenosti, straha da će se nešto strašno dogoditi a, da za to nema stvarnog razloga.

Hronični stres i anksiozni poremećaj su praćeni i problemima sa koncentracijom u teškim aktivnostima.  Čest je gubitak pažnje. Kapacitet memorije se  smanjuje , kako u kratkom tako i u dugom vremenskom periodu. Problemi koji  zahtevaju  trenutnu  i spontanu reakciju rešavaju se na nepredvidiv način.  Svi problemi koji  zahtevaju mentalnu aktivnost rešavaju se uz mnogo  napora i pogrešaka. Osobi pod stresom je  veoma teško da proceni trenutnu situaciju. Način razmišljanja ne sledi logične, povezane šeme ,  rasudjivanje ne poštuje  neki uobičajen redosled rešavanja problema , već   se problem rešava na neorganizovan način.

Osoba je   napeta, , razdražljiva i teško se opušta.   Javlja se netolerantnost, nepoštovanje  autoriteta i manjak razumevanja za   probleme drugih ljudi. Moralni i etički principi koji  su do tada važili u životu neke osobe slabe, a samokontrola opada.  Mogu se javiti problemi  u komunikacije u vidu mucanja, i  umanjene rečitost. Povećano konzumiranje alkohola, cigareta, kafe i drugih droga.

Depresija, anksioznost i stres se neretko  javljaju zajedno i ispoljavaju se na sledeći način: nivo životne energije se menja iz dana u dan, ali je u celini niska. San je poremećen. Osoba uglavnom pati od nesanice, a s vremena na vreme javlja se ekstremna potreba za snom.  Povećava se osećaj obeshrabrenosti , a smanjuje želja za životom.  Osoba sebe smatra slabom i nesposobnom,   izbegava intimne socijalne kontakte  i sve teže pronalazi zadovoljstvo u svakodnevnim aktivnostima u sadašnjosti. Mogu se javiti ideje o   samoubistvu, a ponekad i pokušaji da se sprovede u delo.

Imajući u vidu da   su fizičke smetnje prateća pojava  kod dugotrajne izloženosti  hroničnom stresu  ali da se javljaju i kod anksioznog poremećaja,  neretko se dešava da se ovi simptomi  počinju  interpretirati i kao dokaz postojanja različitih  najčešće ozbiljnih bolesti  i kada bolesti nema( hipohondrija).

Osoba postaje sumnjičava, okrivljuje druge ili se odgovornost prepušta drugima.Osoba se  fokusira na ciljeve u budućnosti.

Tipično razmišljanje osobe u stanju hroničnog stresa je: "Dok završim još ovo..."

Depresija, anksioznost i problemi izazvani hroničnim stresom su često isprepleteni i teško ih je razlikovati i razdvojiti . Problemi sa  pažnjom i koncentracijom na primer javljaju se u sva tri slučaja kao i ddrugi sa ove liste. Zbog toga je važno da ako  prepoznate sebe u ovoj priči posebno  ako su u pitanju dugotrajni i ozbiljniji problemi , kao što su oni iz depresivnog spektra da potražite savet i pomoć stručnjaka.

 

Povezani tekstovi:

 

  1.  O stresu

  2.  Kako protiv stresa

  3. . Anksioznost i strah od ludila

  4.   Hipohondrija

  5.  O PEAT-u


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb