Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

Bazični PEAT

svetumeni | 20 Decembar, 2016 17:55


Bazični PEAT  je nastao na osnovama EFT-a i u odnosu na  druge tehnike u okviru PEAT-a njoj je najsličnija.   Na njenim osnovama je kasnije nastao Duboki PEAt i zajedno sa DP-4 metodom one se danas i najviše koriste.


Tehnika je vrlo jednostavna i  lako se uči. Uz malo vežbe,vako može da je koristi samostalno ili uz pomoć procesora. ovaj  metod je namenjen pre svega za “hitnu intervenciju” kad doživite  neprijatnu, stresnu situaciju. Naprimer,  neugodnost na poslu, dugi redovi u socijalnom, kec iz matematike uz pisance od učiteljice, prolivena kafa a, već ste u cajhnotu i pobećiće vam autobus a, onda će vas šef živog pojesti za doručak pred svima naravno . :)


Za sve ove i druge slične svakodnevne zapetljancije  Bazični PEAT će sasvim dobro poslužiti.  Takodje, ova tehnika može da se koristi kao pomoćno sredstvo za kontrolu  bola (uglavnom slabijeg intnziteta ). Naravno ,  možete da je koristite i za dugotrajne, stare probleme stim što su druge tehnike iz  PEAT porodice delotvornije.


 


šta treba da znate pre nego što počnete ?


 


Veoma je važno da se ne opirete neprijatnim  osećanjima. Koliko to čudno zvučalo ona lakše odu kada zaronimo u njih i osetimo ih što jače možemo. Čak pomaže i ako ih pojačamo, dramatizujemo , kako to glumci rade .


Radi se isključivo sa jednim trenutkom zamrznutim u vremenu . Najčešće, to je onaj najdramatičniji  momenat iz neke situacije, koji se izdvoji , kao kada se zaustavi reprodukcija na video snimku  ili  kao kada  se napravi fotografija. U tom trenutku zamrznutom u vremenu nema kretanja. Radi se sa samo jednim trenutkom u  datoj situaciji jer se pokazalo da je to najefikasniji način da se eliminiše emocionalni naboj sa problematične situacije u celini.


 


Šema tačaka:


U PEAT-u se koriste tri  odnosno, četiri akupresurne tačke  .Dovoljan je blag dodir sa dva prsta, bez pritiskanja, trljanja ili lupkanja.
U Bazičnom PEAT-u se koriste 3 tačke oko oka i to sa obe strane tela.


Uvek se počinje od prve tačke   ispod obrve i nastavlja na drugoj i trećoj tački.:


 


 1. <Ispod obrve, na mestu gde se nos spaja sa obrvnim lukom
 2. Pored oka, kod  slepoočnice ali sasvim blizu oku na koščatom okviru oko oka
 3. Ispod oka. Na sredini takodje  na koščatom okviru oko oka.Vežbe prihvatanja


 


 Vežbe se   rade da bi se lakše uživelo u neki neprijatan dogadjaj . Ukoliko imate sličnih iskustava ili vam ovo lako ide ne morate ih uraditi sve a, ako ste iskusni možete ih preskočiti .


 


1. Setite se nekog  prijatnog dogadjaja iz prošlosti  .  Zamislite da se dešava sada i uživite se u taj trenutak , kao da se dešava bas ovde i sada.Prihvatite ga.


2. Zamislite sada sličnu situaciju samo što je ona ovog puta neprijatna i uradite isto kao i sa prijatnim sećanjem. Osetite ono što ste tada osećali, vidite ono što ste tada videli i doživite to što potpunije možete. Prepustite se tom sećanju bez otpora. Uradite to brzo kao i sa drugim vežbama.


3. Odaberite još jednu neprijatnu situaciju . Ovog puta umesto da se samo uzivete u nju uradite to tako što ćete je prvo  razčlaniti  na sastavne delove i tada prihvatiti. Po jedan. Pod elementima se misli na mentalnu sliku, misao, emociju i osećanje u telu. Zapantite, slika je samo jedna zamrznuta u vremenu ni sekund ranije ni sekund kasnije. Evo i primer :  slika - autobus i ispod točkova izleće blatnjava voda, kapljica zamrznutih u vazduhu ( nema pokreta samo fiksna slika ), misao - ode mi nov kaput, osećanje - neprijatnost (bes,tuga smešano ), osećaj u telu- grč u stomaku.   Prihvatite jedan po jedan element onako kako postajete svesni svakog od njih. Uradite to brzo. Nije važno da li neka emocija ili osećaj u telu ima tačno ime - važno je da je osetite i prihvatite bez rezerve.


4. I na kraju, odaberite jedno neutralno sećanje. Neki dogadjaj koji nije bio ni prijatan ni neprijatan. Recimo trenutak dok ste čekali autobus a, pri tome niste bili napeti jer kasnite na posao ,  već ste se osećali "obično". I, kao u prethodne dve vežbe osetite to što potpunije. Mislite šta ste tada mislili, vidite ono što ste tada videli iosetite se kako ste se tada osećali.


5. Kao dodatnu vežbu napravite nekoliko "Zamrznutih slika ". Pravite ih tako što odaberete jedan trenutak iz situacije na kojoj želite da radite. Po pravilu to je trenutak koji je bio najintezivniji . Samo zamislite da je taj tren zamrznut u pokretu, da je ostao potpuno nepomičan. Neki lljudi ga vide kao sliku snimljenu iz njihovog ugla. Na primer ljutito lice šefa  ali tako kao da su imali fotoaparat u ruci i snimili   taj neponovljivi trenutak . Drugi, opet vide sliku kao da je neko drugi držao fotoaparat . Ako vam vizuelizacija ne ide baš od ruke, kako god ta slika da ispadne u vašem umu biče sasvim dovoljna pod uslovom da se  ona tokom procesa ne menja. Ukoliko se promeni proces neće uspeti. 


Proces Bazičnog PEAT-a 


 


proces se radi na sledeći način.


           


1 Izaberite situaciju iz prošlosti koju doživljavate kao negativnu, kad god da se desila— pre 10 minuta ili 10 godina. Definišite iskustvo što je moguće preciznije  i konkretnije.


Na primer: Osećala sam se ljutito i iznervirano kada sam stigla do šaltera a, službenica je spustila tablu sa natpisom "pauza" , baš meni ispred nosa  i otišla.


 


Nije bitno  kako nazivamo neko osećanje. U ovom slučaju to je "ono " izmešano neprijatno osećanje. Ako je ono pomešano  radi se jedan proces ali ako su to ustvari dva osećanja tada se rade dva odvojena procesa.


2. Napravite "zamrznutu sliku " tog dogadjaja.  Recimo  slika šaltera  u trenutku kada službenica spušta tablu sa natpisom "pauza" i to kada je tabla još u vazduhu  sa slikom službenice koja je drži.  


3.Zapitajte se sada koje osećanje, misao i koji osećaj u telu prate tu sliku . Na primer : misao - zar opet, osećanje ljutnje, i osećanje napetosti u celom telu.  


4. Osetite problem, procenite intenzitet problema na skali od “0” do “10”, koliko je jak problem u tom trenutku; “0” znači da problem ne postoji, “10” znači da ima maksimalnu snagu. Recimo, da je u našem primeru na 8.

Od ovog trenutka ustvari počinje proces i odvija se ovako :

1. Zatvorite oči. Postavite dva prsta lev ruke na prvu tačku sa leve strane i osetite taj neprijatan doživljaj koliko  je moguće snažno i potpuno, čak i sa svesnom dramatizacijom.  Vidite sada što ste tada videli, čujte sada što ste čuli u tom trenutku, ako ste išta čuli. Osetite što ste tada osećali (emocija ili osećaj u telu ili i jedno i drugo). Vodite računa o tome da tu bude baš u onom zamrznutom trenutku vremena sa istim onim mislima i osećanjima koje ste ranije izdvojili ni sekund pre ni sekund kasnije. Doživite pun osećaj sada kao tada,, udahnite duboko i izdahnite kada je osećaj najjači. Sve ovo nebi trebalo da traje više od nekih 5 -6 sekundi .


2.Držite oči zatvorene. Promenite ruke— stavite dva prsta desne ruke na prvu tačku sa desne strane i osetite isti doživljaj kao na prethodnoj tački. Budite oprezni— isti trenutak, ista slika, ne sekund ranije niti kasnije, iste zvuke, isto osećanje, koliko možete jako i potpuno. Udahnuti i izdahnuti kada je osećaj najjači.


3.Nastavite postupak na drugoj levoj  tačke  (leva ruka )sa istim osećajem i istom slikom, ne sekundom ranije niti kasnije. Udahnuti i izdahnuti kada je osećaj najači. Ukoliko slika počne da bledi ili ako sasvim nestane ostavite je tako . Ne pokušavajte da je vratite.


4.Nastavite postupak na drugoj desne tačke (desna ruka ), potom na trećoj leve tačke, (leva ruka ) proces se završava na trećoj tački ispod desnog oka (desna ruka). To znači da
koristimo svih 6 tačaka, tri sa svake strane.

Zapitajte se sada,  koliko je snažno osećanje sa kojim ste započeli , na skali od 0 do 10, koliko je jak vaš problem?  Ako odgovor nije jednak 0— “ne osećam ništa” ili “sve jedno mi je”, ponavljamo proceduru počevši od prve leve tačke. Nastavljamo proces dok neprijatno iskustvo u potpunosti nestane, dok njegov intenzitet  ne budemo vrednovali kao “ništa”.
Zapitajte se sada, ponovo, šta je sa početnim problemom , da li je on i dalje problem za vas ? Ako nije osteje da odradite sledeće korake. Ako jeste nastavljete proces. Ukoliko početni problem nije problem više za vas ali   su se sada pojavila druga osećanja vezana za isti problem takodje  započinjemo proces iz početka.


Kada ste eliminisali sav emocionalni naboj i početni problem nije više za  vas problem zapitajte se sledeće:


 


A Zapitajte se da li postoji nešto što se opire da se problem trajno reši tj da li postoji u vama neka opozicija. Pod opozicijom se podrazumeva  na primer misao "ovo nemože da uspe", ili bilo kakav osećaj da  je početni problem i dalje problem za vas. Ponekad je to samo neprijatan osećaj negde u telu a, kojeg pre nije bilo. Ako se opozicija javi,  uklonite je novim Bazičnim procesom.


B Stavite budućnost pod kontrolu. Zapitajte se da li isti problem može da vam se javi u budućnosti a, bez vaše volje? Budite pažljivi ovde. Logički posmatrano, situacija sa početka, sa šalterima i pauzama je nešto za šta ima velike šanse da vam se ponovi u životu i to verovatno više od jednom . Pitanje na koje treba da odgovorite je da li će to za mene biti problem ? Da li ću se i tada nervirati i osećati ljutnju ?  Ako je odgovor da, makar i u najmanjoj neri, ponovite proces sa tom novom situacijom iz budućnosti . Proces se radi na potpuno isti način bez obzira da li se neki dogadjaj odigrao u sadašnjosti, dalekoj prošlosti ili mislite da može da vam se dogodi.


C Ukoliko osećate potrebu da oprostite nekom, radi se opraštanje. .


D Ukoliko imate potrebu da zahvalite nekome zahvalite u mislima. Možete  recimo da se zahvalite  na svemu dobrome u svom životu, na ovom danu ili što se dobro osećate za razliku od napetosti sa početka.


Na kraju ostaje da unesete svetlost u vakum. Bez ovog poslednjeg koraka problem bi mogao da se vrati .  Unošenje Svetlosti


 1.  
  1. Zamislite dvadesetak santimetara iznad svoje glave loptu blistave bele svetlosti čija se svetlost spušta prema vašoj glavi .
  2.  udahnete polako i zamislite da široka traka te svetlosti ulazi kroz vašu glavu i vrat i ispunjava vaš gornji deo tela svetlošću.
  3.  Kada udahnete , po drugi put,zamislite da uvlačite još svetlosti i ispunjavate grudi, stomak i karlicu svetlošću.
  4. Udahnete i po treći put,  zamišljajući kako ispunjavate  svetlošću ruke i noge.
  5. Konačno, uvucite u sebe još svetlosti i raširite je u obliku svetlosne aure, otprilike pola metra oko svoga tela. Posmatrajte, u svojoj mašti, tu svetlosnu auru 20tak sekundi.
  6. Kada budete spremni polako otvorite oči.


 


 


 I za krajpar napomena:


:


 Ponekad se dešava da se  tokom  procesa  intenzitet negativnog osećanja pojača. Ako se to dogodi ,nebi trebalo da vas zabrinjava jer  to je samo znak da ste uspostavili kvalitetnu komunikaciju sa  samim sobom . Osobe , koje veruju samo u snagu uma i svemoć svesti ponekad imaju problem da  razlikuju  misli i osećanja i da se užive u ista. Za njih je DP-2 bolji izbor.


 


Ukoliko imate pitanja ili sugestija pozivam vas da komentarišete kako bi ovaj blog bio što bolji . Možete mi pisati i na : peat.help et gmail.com


 


Do nekog novog pisanja želim vam sreću i svako dobro


 


Jelena


 


 


Povezani tekstovi :


 


O PEAT-u


Tehnike u PEAT-u


PEAT -najčešća pitanja


Spiritualna tehnologija


 


 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb