Svet u meni

„Svet u meni“ istražuje prostranstva i bogatstva sveta u nama. Bavi se pitanjima razvoja individue ali i kako uskladiti svet u nama i svet oko nas i pronaći ravnotežu izmedju to dvoje.

DP-4 primer procesa

svetumeni | 14 Septembar, 2017 19:18


 


Rekli smo da se u osnovi svih  situacija koje mi doživljavamo kao problem nalazi emocionalni , mentalni naboj. Mentalni naboj nije ništa drugo već kombinacija naših misli i osećanja koji su praćeni određenim doživljajima u telu a, povezani su sa mentalnim slikama.  Dobar primer za to su naša sećanja. U osnovi ona nisu ništa drugo nego slike nekog dogadjaja uz kojeg idu i misli i osećanja -  lepa ili manje lepa.  Da ih nema za nas bi to bile samo blede slike kojih bi se teško mogli setiti ako bi nam to uopšte uspelo. Primera radi , probajte da se setite svoje prve učiteljice a, zatim i šta ste večerali recimo prošle  godine na ovaj dan. Učiteljice ćete se verujem lako setiti , večere teško sem ako to nije bila neka vrlo posebna prigoda.


DP-4(Duboki PEAT četvrtog nivoa) je tehnika kod koje se direktno radi sa ova četiri elementa svesti. Kada je proces gotov osoba često ima upravo taj utisak da je mentalna slika od koje smo počeli jedino preostala  ali da je i ona nekako isprana, bleda ili nejasna.


 


Kako izgleda jedan DP-4 proces?


 


Uzmimo za primer osobu koja  ima  neprijatno iskustvo sa psima llutalicama i od tada se  boji pasa. U nastavku slede faze  tokom DP-4 procesa:


 1. Potrebno je jasno definisati problem . Ovde je to prilično jasno tako da je  problem od kojeg počinjemo: "Imam strah od pasa"  ili "Osećam strah kada vidim , budem blizu psu".
 2.  Zatim je potrebno prisetiti se jedne takve situacije u kojoj je strah bio prisutan . Može se odabrati neki skorašnji dogadjaj ili jedan kojeg se osoba živo seća.
 3. Ukratko se prepriča dogadjaj i zatim se odabere jedna  sličica iz tog filma koja u toku procesa ostaje ista. Bira se ona uz koju su osećanja bila najjača. Uz to potrebno je navesti misao , osećanje i osecaj u telu koji je prate.U konkretnom slučaju to biizgledalo  ovako :slika –veliki pas koji reži, misao  - gotov sam poješće me živog, osećanje – straha , osećaj u telu – malaksalost .
 4. Sada je potrebno uraditi isto to ali sa onim što nazivamo #ovde i sada " ili u slučaju da je osoba napeta ili uznemirena bira se jedan dogadjaj koji je bio prijatan. U praksi to bi izgledalo ovako : slika – vidim sebe kako sedim u sobi na fotelji, misao – nikakve posebne misli , osećanje –obično, opušteno, osećaj u telu – dodir odeće, pritisak fotelje  na kojoj sedim i sl .
 5. Proces se dalje odvija tako što se u mislima izmenjuju naizmenično "komplet" sa neprijatnom sećanjem sa psima i  "ovde i sada". Osoba koja radi proces se uživi , oseti i prihvati  navedena osećanja, proveri dalije i pridužena misao i osećanje i dalje tu . Proces se ponavlja dok ne preostane   ništa ni od misli niti od osećanja. Mentalne slike nekad takodje nestanu. Broj ponavljanja nije velik i osećanja brzo izgube na snazi čak i kada se radi o jakim emocijama .
 6. Nakon procesa se proveri da li je za osobu početni problem i dalje problem ili ne . U ovom  slučaju da li je i dalje prisutan strah od pasa.
 7. Na kraju se radi  još kontrola budućnosti  - u smislu da li bi problem mogao da se javi ponovo .


 


Tokom procesa se koriste samo dve akupresurne tačke. Tačnije, samo tačka na obrvi blize nosu i to sa leve i desne strane. Na levoj strani se zamisli da je platno sa problemom a, desno da je "ovde i sada".


Primer drugi


Pošto je ranije kao primer za PEAT proces navedena situacija sa mamom i detetom kojem se nikako ne ide u krevet navešću i taj primer ovde. Da se podsetimo . Početni problem je bio : Ljuti me kada se natežem sa Jovanom oko odlaska u krevet. Problem se dalje u DP-4 rešava ovako :


 


 1. Potrebno je prisetiti se jedne takve problematične situacije (neke skorašnje ili neke koja je ostala sveža u pamćenju).

 2. Ukratko ispričati šta se dogodilo .

 3. Izdvojiti jednu sličicu zamrznutu u vremenu kada je osećanje bilo najače i navesti koja se misao, osećanje i osećaj u telu javljaju . Recimo da su to : slika- Jovane kako stoji na dovratku svoje sobe i govori "Ali mamaa !, vidi se radni sto i prozor u pozadini , misao – zar opet, osećanje – ljutnje, frustriranosti, osećaj u telu napetost

 4. uraditi isto i sa "ovde i sada" U ovom primeru neka bude : vidim sebe ili prostor u kojem sam (soba, sto i sl), misao- ništa posebno , osćanje – obično , smireno, dobro, osećaj u telu – dodir odeće, trosed na kojem sedim .

 5. Proces se dalje odvija tako što se u mislima izmenjuju naizmenično "komplet" sa  slikom Jovane u dovratku i i  "ovde i sada". Osoba koja radi proces se uživi , oseti i prihvati  navedena osećanja, proveri da li je i pridužena misao i osećanje i dalje tu . Proces se ponavlja dok ne preostane   ništa ni od misli niti od osećanja.

 6. Na kraju se počiste "repovi " iz budućnosti ako ih ima

 7. Poštoje u problematičnu situaciju bila uključena još jedna osoba proces se radii iz pozicije te   druge osobe . Teoretski DP-4 može da se radi i  za te stvari ali se pokazalo da je za to bolji Duboki PEAT. primer kako se to radi u ovom konkretnom slučaju je prikazan na sledećem linku.

   

  I za kraj . Rečeno je da DP-4 može da se koristi  za "brisanje" neprijatnog sećanja. Sećanja kao takva ostaju ali pošto nemaju teška osećanja vezana uz njih više nam ne smetaju i ne dolaze nepozvana.  Ilustracije radi, ako ste doživeli saobraćajnu nesreću može vam se desiti da se iste setite kada se nadjete na mestu gde se sve odigralo .  ovo može da se promeni uz primenu ove ili jedne druge tehnike .

  Isto tako može da se radi i na onim situacijama koje se još nisu dogodile ali nas brinu i opterećuju sada.Primer za to su ispiti , važni sastanci, hirurške intervencije, izčekivanje laboratorijskih nalaza, briga oko  toga kako će proći porodjaj, hoćemoli se probuditi na vreme za put koji nas očekuje  i sve drugo o čemu razmišljamo  a, nije se dogodilo i ko zna da li će ali nam  sada neda mira.

  Takodje, DP-4  se koristi za podsticanje onih osobina za koje verujemo da nisu dovoljno razvijene . U PEAT-u   to nazivamo i rad sa indentitetima. Uz pomoć njih može da se radi na izgradnji samopuzdanije osobe, uspešnije ali i da se olakša učenje neke materije (strani jezici , nešto specifično za sporrt koji se trenira) i sve ostalo što osoba poželi.    U takvim slučajevima proces je u suštini isti samo je početna postavka i kontrolna pitanja malo drugačija .

   

  Povezani tekstovi :

  Spirituaalna tehnologija

  O PEAT-u

  PEAT –najčešća pitanja

  Bazični PEAT

  Na ovom linku se nalazi i prikaz šeme akupresurnih tačaka kao i predvežve koje se uvek koriste ako osoba nije imala iskustva sa PEAT-om.


 


Komentari

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb